Tálibán a USA podepsaly dohodu o uzavření míru v Afghánistánu.

Na obzoru je asi konec války v Afghánistánu. Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán podepsaly mírovou dohodu. Vojáci USA a dalších zemí NATO se do 14 měsíců zcela stáhnou z Afghánistánu. Mezitím dojde ke snížení počtu amerických vojáků v zemi na 8 600. 

„Budeme bedlivě sledovat, zda Tálibán dodržuje podmínky dohody,“ uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Varoval navíc, že tato dohoda nemusí znamenat vůbec nic, pokud nebudou podniknuty skutečné kroky a dodrženy sliby a závazky.

Pompeo zdůraznil, že cílem Spojených států je bezpečný Afghánistán, kde nebude místo pro teroristická uskupení.

Tálibán se v dohodě zavázal, že již nebude udržovat kontakty s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát (IS) a že bude bojovat proti dalším teroristickým uskupením.

Dohoda počítá s tím, že do 135 dní zůstane v Afghánistánu 8600 amerických vojáků, odchod se bude v této fázi týkat i amerických spojenců. USA se spojenci v této lhůtě zcela vyklidí pět základen.

Definitivní odchod vojsk USA a dalších zemí NATO včetně Čechů nastane do 14 měsíců, respektive do devět a půl měsíce po první fázi. Česká armáda má od vlády mandát k nasazení až 390 vojáků.

„Podpis je prvním velkým krokem k trvalému míru v Afghánistánu. Naše podpora bezpečnostních sil Afghánistánu bude pokračovat ještě 14 měsíců – pokud bude mírová dohoda dodržena, postupně stáhneme všechny naše vojáky, stejně jako ostatní alianční partneři,“ uvedl český ministr obrany Lubomír Metnar.

Česká armáda letos na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. (pel)