Společnost Luxury Brand Management z impéria miliardáře Zdeňka Bakaly požádala o ochranu před věřiteli. (Foto: Redakční koláž)

Byznys miliardáře Zdeňka Bakaly s luxusním zbožím se sype. Společnost Luxury Brand Management z uhlobaronova impéria požádala o tříměsíční ochranné moratorium před věřiteli. Důvodem je nedostatek financí na úhradu závazků v souvislosti s nuceným uzavřením prodejen s luxusní módou a doplňky kvůli pandemii koronaviru. 

Upozornil na to server E15.cz s odkazem na informace zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Městský soud v Praze žádosti vyhověl.

„Pokud by se situace v dohledné době nezměnila, společnost vyčerpá všechny finanční rezervy, které si v předchozích letech vytvořila, a bude stát před rozhodnutím, jak s podnikáním dál naložit,“ uvedla pro server E15 generální ředitelka firmy Zuzana Řezníčková.

Doplnila, že podnik provozující butiky s luxusní módou a doplňky zvažuje žádost o moratorium prodloužit na půl roku, pokud by stále platil zákaz maloobchodního prodeje.

Společnost získává většinu tržeb právě z maloobchodního prodeje, který je však od 27. prosince opět omezen. Firma tak není schopná platit své závazky, a to nejméně do opětovného otevření prodejen.

Luxury Brand Management patří pod společnost BM Management, která je centrem tuzemských Bakalových aktivit. Provozuje butiky na pražské Pařížské ulici, zastupuje například značky Ermenegildo Zegna, Versace nebo třeba Bottega Veneta.

Jak však deník E15 připomněl, Bakalova firma prodělávala i v období před covidem-19. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2019 byla ve ztrátě 68 milionů korun. O rok dříve dokonce prodělala 94 milionů.

Podle každoročního žebříčku Forbes byl Zdeněk Bakala v roce 2020 s majetkem 18 miliard korun 11. nejbohatším Čechem. Časopis nicméně upozornil, že Bakalův majetek může být podle dříve vyplacených dividend minimálně dvojnásobný oproti odhadovaným 18 miliardám.

Bakala žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Vyšetřovatelé letos v březnu po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal právě miliardář Bakala.

Kriminalisté prověřovali, zda někdejší státní doly OKD soukromý vlastník po roce 2004 nevytuneloval. Přesněji řečeno, zda záměrně neučinil sérii kroků, které fakticky vedly k úpadku firmy v roce 2016. (pel)

Byty OKD koupila za 35 miliard Heimstaden. Nájemníkům nemovitosti prodávat nebude

Komise k OKD podá 14 trestních oznámení. Byty jsou prý stále majetkem státu

Miliardář Krúpa prohrál spor kvůli bytům OKD. Nájemníkům prý žádná škoda nevznikla