Slovenský podnikatel Pavol Krúpa prohrál u soudu spor kvůli bytům OKD. (Ilustrační foto, na snímku protest v Ostravě z roku 2017)

Slovenský finančník Pavol Krúpa prohrál spor v kauze prodeje někdejších bytů OKD. Okresní soud v Ostravě zamítl jeho žalobu podanou jménem společnosti ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries. Nájemníkům prý nevznikla škoda tím, že nedostali přednostní právo k odkupu bytů. 

Uvedl to server Hlídací pes.

„Soud zamítl žádost o náhradu škody, která měla podle žalobce vzniknout nájemníkům tím, že před prodejem bytového fondu z někdejšího majetku těžební společnosti OKD nedostali možnost odkoupit byty nejprve stávající nájemníci bytů,“ uvedl server.

Podle něj to plyne z rozhodnutí samosoudkyně Okresního soudu v Ostravě Pavlíny Vrkočové z 16. dubna.

Společnost Residomo je současný majitel někdejších bytů OKD, společnost RPG Industries Limited je právní nástupkyní společnosti Karbon Invest, která OKD v roce 2004 získala.

Žalobu na ně podala Arca v srpnu 2016. V konkrétním sporu šlo podle serveru o jeden byt a náhradu škody (včetně nemajetkové újmy) v celkové výši přesahující 1,5 milionu korun.

Krúpova ARC equity sice nebyla přímo nájemcem bytu, převzala však pohledávku nájemkyň jednoho z ostravských bytů s tím, že v případě úspěchu žaloby jí zaplatí 50 % z vymožené částky.

Zda se společnost proti verdiktu odvolala, zatím není jasné.

Soudkyně v odůvodnění argumentovala mimo jiné tím, že nárok na koupi bytu za zvýhodněnou cenu měl podle smlouvy vzniknout pouze v případě, že se budou prodávat jednotlivé bytové jednotky. To se ale nestalo.

Prodej RPG Byty společnosti Round Hill Capital v roce 2015 byl prodejem celých společností, v jejichž portfoliu byly celé bytové domy.

Přes 43 tisíc bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu s šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy (zemřel v roce 2015). O dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Podle privatizační smlouvy měli mít nájemníci v případě prodeje bytů předkupní právo a měli mít možnost koupit je za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo.

Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Pavol Krúpa, a jeho firmy, podal na Zdeňka Bakalu v souvislosti s krachem těžební společnosti OKD několik dalších žalob.

Žalobu na Krúpu podal naopak i Bakala. U soudů v USA jej žaluje za vydírání.

(pel)