Státní rozpočet ČR bude v nejméně třistamiliardovém schodku i v roce 2022, přiznala ministryně Schillerová.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přiznala, že Česko se bude dál rekordně zadlužovat. I v roce 2022 očekává vysoký schodek státního rozpočtu ČR, a to ve výši nejméně 300 miliard korun. Letos je schválený státní rozpočet s deficitem 500 miliard korun. Národní rozpočtová rada přitom už varovala, že se Česko nejspíš nevyhne ani významnému zvýšení daní. 

Schillerová to uvedla v diskuzním pořadu České televize.

„Počítám s tím, že to bude rozhodně schodkový rozpočet, s tím, že nebude pod 300 miliard korun, počítám také. Je potřeba si uvědomit, že ještě minimálně půl roku budeme v covidové situaci,“ řekla ministryně.

Šéfka státní kasy bude rozpočet na příští rok připravovat, i když o něm bude rozhodovat nová vláda, která vzejde z podzimních sněmovních voleb.

Zrušení superhrubé mzdy a schválený daňový balíček bude v letošním rozpočtu znamenat výpadek ve výši asi 100 miliard korun.

„Těch zhruba sto miliard korun, o kterých je tam méně, zůstaly většinou lidem. My jsme se k tomu zavázali v programovém prohlášení. Navrhla jsem, aby platy ve státní správě nerostly. V tuto chvíli si to nemůžeme dovolit. Ale to zůstalo v kapsách lidí. A to se nám vrátí v té okamžité nebo odložené spotřebě,“ uvedla Schillerová.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ale vše vidí trochu jinak. Tvrdí, že z letošních dodatečných 180 miliard korun, které schválila sněmovna, půjde na opatření spojená s covidem jen necelých 70 miliard.

„Zbytek jsou předvolební dárečky. Za to dám krk. Daňový balíček není nic jiného než předvolební dárečky. Tento výpadek na příjmové straně rozpočtu nevznikl v souvislosti s covidem. Za celých sedm let neudělala vláda ani jeden aktivní krok k úspoře na horší časy,“ míní Kalousek.

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1,39 bilionu korun (pokles příjmů o 102,7 miliardy korun), výdaji 1,89 bilionu korun (nárůst výdajů o 77,3 miliardy korun) a schodkem 500 miliardy korun (zvýšení schodku o 180 miliard korun).

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se v kontextu navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun jeví přijetí daňového balíčku v čele se zrušením zdaňování superhrubé mzdy z hlediska udržitelnosti veřejných financí jako ještě více nezodpovědné, než se jevilo koncem loňského roku, kdy byla změna přijata.

Rada už dříve varovala, že kvůli vývoji veřejných financí narazí Česko na tzv. dluhovou brzdu již v roce 2024. Nutné proto bude významné zvyšování daní. (pel)

Ekonomika ČR ustojí lockdown se schodkem 500 miliard jen do června, přiznala Schillerová

Česko narazí na dluhovou brzdu už v roce 2024. Bude nutné zvýšení daní, varovala rada