Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) vydrží Česko v lockdownu se schodkem 500 miliard korun jen do poloviny roku 2021. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika Česka ustojí tvrdý lockdown s navýšeným schodkem státního rozpočtu 500 miliard korun jen do června, přiznala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v diskuzním pořadu TV Prima. Plán na rozvolňování se podle ní bude odvíjet od počtu nově nakažených. 

„Pokud by byla uzávěra, jaká je nyní, kdy všichni ví, jaká jsou opatření, a nic se nezměnilo, tak bychom vydrželi s deficitem 500  miliard zhruba nejpozději do poloviny roku,“ uvedla.

S návratem ekonomiky do běžného stavu počítá v druhé polovině letošního roku.

Znovu zdůraznila, že nejdůležitější je vakcinace a kolektivní imunita. Zásadně má podle ní také pomoci povinné testování ve firmách, které se rozběhlo už v tomto týdnu. Úplné uzavření průmyslu odmítla.

Odměny pro zdravotníky, na které z rozpočtu poputuje 12,2 miliard korun, by pak podle ní měly přijít s výplatou za květen.

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1,39 bilionu korun, výdaji 1,89 bilionu korun a schodkem 500 miliardy korun. (pel)