Ústavní soud zrušil část volebního zákona. (Ilustrační foto)

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a zrušil část volebního zákona. Byl podle rozhodnutí soudu diskriminující v rozdělení na kraje a přepočet mandátů a znevýhodňoval menší strany a koalice. Nově bude volebním koalicím tvořeným několika stranami či hnutími stačit pro vstup do parlamentu stejně jako jednotlivým stranám překročit hranici 5 procent hlasů. Rozhodnutí bude platit už pro letošní volby. 

„Ústavní soud dospěl k závěru, že současné nastavení volebního zákona znevýhodňuje malé subjekty. D’Hontův dělitel v kombinaci se 14 nestejně velkými kraji zásadním způsobem některé hlasy voličů znevýhodňují. Dospěli jsme proto k závěru, že toto nastavení je proti ústavní myšlence rovných hlasů a musí se zrušit,“ uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Ústavní soud zároveň škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích. Volební kraje mohou podle ÚS dál kopírovat hranice krajů jako vyšších územně-samosprávných celků. K dosažení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů postačí jiné změny, a to právě u rozdělování mandátů stranám v jednotlivých krajích.

Podle soudce zpravodaje Jana Filipa by každá strana měla získat počet mandátů odpovídající podílu na počtu odevzdaných hlasů. Dosud získal vítěz voleb více mandátů, než kolik mu podle procent příslušelo, právě na úkor menších stran.

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes narychlo svolal jednání politických stran kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona.
„Svolám neprodleně jednaní s ostatními politickými stranami, kde ministerstvo vnitra představí možné alternativy řešení,“ napsal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru.

Novelu volebního zákona musí odsouhlasit sněmovna a Senát.

Skupina senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se na Ústavní soud ČR obrátil už v roce 2017. V souvislosti s posledními volbami do parlamentu upozornili na fakt, že malé strany potřebují pro zisk jednoho poslaneckého mandátu ve volbách získat více hlasů než velké.

Podle senátorů už tak nelze hovořit o poměrném volebním systému, který je zakotvený v ústavě.

Vadila jim také klauzule, podle které koalice dvou stran musí získat pro vstup do sněmovny nejméně 10 procent hlasů a koalice tří stran 15 procent. (pel)

Premiér Babiš zuří: Rychetského soud mu sebral budoucí poslance