Premiér Andrej Babiš (ANO) zaútočil na Ústavní soud i jeho předsedu Pavla Rychetského. Za zrušením části volebního zákona vidí Babiš snahu odstranit ho z politiky. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) zuří. Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského mu zrušením části volebního zákona sebral budoucí poslance. Babiš obvinil Rychetského, že slouží politickým zájmům, útočí na hnutí ANO a podlamuje důvěru občanů v politiku. Za krokem vidí jen další snahu, jak ho dostat z politiky. 

Babiš to uvedl na tiskové konferenci.

„Ústavní soud definitivně ztratil všechny zábrany a aktivně se snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Babiš je přesvědčen, že rozhodnutí Ústavního soudu ČR bylo motivováno politicky a považuje ho za další způsob, jak „odstranit Babiše z politiky“.

Premiérovi vadí, že Ústavní soud takto rozhodl právě teď. Stejně jako někteří další politici se podivoval, jak je možné, že zákon mohl v této podobě fungovat 20 let.

V projevu se dále předsedy ÚS Pavla Rychetského otázal, zda hodlá s hnutím STAN kandidovat na prezidenta.

„Pan Rychetský by se měl vyjádřit, zda udělal politickou dohodu s hnutím STAN  o kandidatuře na prezidenta v roce 2023,“ řekl Babiš.

Připomněl dále, že Rychetský byl jedním z autorů stávající podoby zákona jako vicepremiér vlády Miloše Zemana.

„Popírá sám sebe. V roce 2000 sloužil politickým zájmům a v roce 2021 slouží jiným politickým zájmům,“ prohlásil Babiš.

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a zrušil část volebního zákona.

Nově bude volebním koalicím tvořeným několika stranami či hnutími stačit pro vstup do parlamentu stejně jako jednotlivým stranám překročit hranici 5 procent hlasů.

Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Rozhodnutí bude platit už pro letošní volby. (pel)

Revoluce ve volbách: Ústavní soud zrušil zvýhodnění velkých stran. Koalicím bude stačit 5 %