Zákaz plastových tyčinek do uší: Itálie už nařídila jen dřevěné tyčinky. Česko se bude muset přidat.

Boj Evropské unie proti plastům přinesl první „vítězství“ Bruselu a prohru spotřebitelů. Itálie jako první v EU definitivně zakázala prodej plastových tyčinek na čištění uší. Další státy EU včetně Česka se k zákazu používání různých typů plastů budou muset přidat. 

Zákazníci v Itálii si od letošního 1. ledna už v obchodech nemohou koupit vatové tyčinky na čištění uší, které jsou vyrobené z plastu. Tyčinky budou muset být jen z biologicky odbouratelných materiálů.

Itálie se stala první zemí v EU, která v rámci boje s plastovým odpadem toto nařízení zavedla.

V rámci snah o omezení plastového odpadu se koncem roku 2018 dostala do poslední fáze vyjednávání směrnice EU, která by od roku 2021 zavedla zákaz plastových výrobků na jedno použití jako jsou brčka, příbory, talíře či obaly na potraviny, ale i zmiňované tyčinky do uší.

Itálie tak unii předběhla a zákaz začala částečně uplatňovat už letos. Tyčinky do uší na italském trhu musí nyní být ze dřeva nebo jiných přírodních materiálů tak, aby byly kompostovatelné.

Dodávka hygienických pomůcek se tak komplikuje, protože jejich masívní výroba z povoleného materiálu teprve nabíhá.

Už od začátku loňského roku smějí být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Zákaz prodeje plastového nádobí a dalších jednorázových produktů má přijít za rok.

Itálie jako přímořský stát má na rychlejším odstraňování plastových odpadů velký zájem, protože odpady zamořují i tamní pobřeží.

Směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí by dopadla nejvýrazněji na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům. Evropská komise se domnívá, že pro tyto předměty existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Zvláštní opatření navrhuje EU pro plastové lahve, a to zavedení systémů samostatného sběru v členských zemích. Směrnice nastoluje požadavek na míru sběru PET lahví na úrovni 90 procent k roku 2025. Dosáhnout tohoto cíle by státy EU mohly například skrze zavedení vratné zálohy, uvádí návrh směrnice. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Brusel proti kelímkům: Evropský parlament zakázal po roce 2021 používat 10 skupin plastů