V Bruselu upekli další tvrdou regulaci životů a podnikání: tentokrát udeřili na plasty, jako jsou brčka a kelímky.

Používání plastů v Evropě by se mělo ještě více omezit. Evropský parlament podpořil sadu opatření, která cílí na zákaz používání deseti skupin plastových výrobků na jedno použití a rybářského vybavení. Podle Evropské komise tvoří tyto předměty většinu odpadků na evropských plážích.

Pro užší seznam produktů počítá nová právní úprava se zákazem distribuce po roce 2021, pro zbytek pak navrhuje různá opatření, od snahy snížit spotřebu až po zavedení povinností pro výrobce.

Směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí by dopadla nejvýrazněji na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům. Komise se domnívá, že pro tyto předměty existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Europoslanci schválili rozšíření seznamu zakázaných výrobků o nádoby na jídlo a pití z expandovaného polystyrenu a výrobky z takzvaných oxo-rozložitelných plastů.

Například u jiných typů krabic na jídlo nebo u nápojových kelímků EU dále požaduje po členských zemích „výrazné snížení“ spotřeby. Europoslanci navíc chtějí razantní snížení množství odpadu v podobě cigaretových nedopalků, které rovněž obsahují plasty.

Státy by mohly požadavky naplnit vytyčením národních cílů, zpřístupněním šetrnějších alternativ zákazníkům nebo zajištěním toho, že jednorázové plastové výrobky nebudou poskytovány zdarma.

Český europoslanec Stanislav Polčák (STAN) označil nastolené cíle za ambiciózní, ale dosažitelné.

„Jsem přesvědčen, že ta směrnice jde dobrým směrem, že skutečně musíme změnit vzorce svého chování,“ uvedl.

Také podle něj nemůže být řešení současných problémů s plastovým odpadem pouze na obcích a městech, ale musejí se na něm podílet i výrobci.

„Ten skvělý vynález 20. století se může stát naší noční můrou a měli bychom s tím opravdu začít něco dělat,“ dodal Polčák.

Zvláštní opatření navrhuje EU pro plastové lahve, a to zavedení systémů samostatného sběru v členských zemích. Směrnice nastoluje požadavek na míru sběru PET lahví na úrovni 90 procent k roku 2025. Dosáhnout tohoto cíle by státy EU mohly například skrze zavedení vratné zálohy, uvádí návrh směrnice. (jaz)