Akcionáři Volkswagenu požadují kvůli Dieselgate odškodnění v přepočtu 230 miliard korun.

V německém Braunschweigu odstartoval klíčový soudní proces v kauze Dieselgate. Akcionáři a investoři žádají po automobilce Volkswagen odškodnění 9 miliard eur (230,9 miliardy korun). Podle nich společnost o manipulacích s emisemi informovala příliš pozdě. Automobilka se však hájí tím, že o podvodech nevědělo ani vedení firmy.

Firma Deka Investment se domáhá od Volkswagen odškodného za ztráty způsobené skandálem kolem manipulací s měřením emisí.

Podobný požadavek vzneslo i dalších asi 1 700 držitelů akcií koncernu.

Akcionáři, mezi nimiž jsou i velké investiční skupiny, tvrdí, že Volkswagen příliš pozdě informoval o manipulacích s emisemi, a proto od roku 2009 nakupovali akcie společnosti za příliš vysokou cenu, která neodpovídala realitě. První dieselová auta s ilegálním softwarem byla v USA připuštěna do provozu už v červnu 2008.

V momentě, kdy se aféra v září 2015 provalila, šla hodnota koncernu na burze prudce dolů. První obchodovací den poté – 21. září – klesla dočasně hodnota jedné akcie z více než 160 eur na méně než 130 eur, další den pak po upozornění akcionářů ze strany automobilky na zhruba 100 eur.

Volkswagen však se brání, že dříve investory informovat nemohl, protože o manipulacích údajně nevěděl. Podle verze koncernu za ně byli zodpovědní níže postavení manažeři a inženýři.

Soud zatím počítá s projednáváním do prosince, proces ale zřejmě potrvá ještě déle.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba jedenácti milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

(pel)