Andrej Babiš dal zdravotníkům slib, který však nejspíš nesplní... (Zdroj: Žatecký deník)

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že vláda Andreje Babiše nechce dodržet slib o plošném desetiprocentním růstu platů v oboru od příštího roku.

„Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je neúspěšně probíhající jednání o zvyšování platů a mezd a nedodržení dříve daných slibů. V praxi se dál prohlubuje personální krize, která už ohrožuje rozsah a kvalitu poskytované péče,“ uvedl Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče.

Kabinet navrhuje šestiprocentní nárůst částky na platy, navýšení by ale nebylo rovnoměrné. Víc by si podle vlády měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci.

Zdravotníci by měli podle plánů kabinetu dostat nejspíš o čtyři či pět procent víc.

„Plošné navýšení rozhodně nevyřeší personální krizi ve zdravotnictví, pouze prohloubí rozdíly mezi nízko příjmovými a vysoko příjmovými skupinami zdravotníků,“ dodal ministr.

Odborový svaz odeslal otevřený dopis premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). Žádá, aby zajistil peníze na desetinový růst tarifů.

Konkrétně chce vláda projednat navýšení platů ve veřejné sféře do konce září, kdy musí návrh na hospodaření v příštím roce odevzdat sněmovně.

Desetiprocentní růst platů všech veřejných zaměstnanců požaduje zejména Českomoravská konfederace odborových svazů.

Její požadavky podporuje i vládní ČSSD, kritizují ho naopak podnikatelé. Podle nich neodpovídá očekávanému růstu příjmů státu a platy by se měly zvyšovat podle výkonu.

Ve veřejných službách a správě loni pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru. (jaz)