Komerční vysílatelé TV NOVA a TV Prima se celkem logicky rozhodli, že své programy ve vysokém rozlišení (HD) do volně šířeného terestrického digitálního signálu nezařadí.

Jedna z největších hádanek kolem digitálního DVB-T2 vysílání byla rozluštěna. Komerční stanice Nova ani Prima nebudou v novém formátu pozemního televizního vysílání poskytovat zdarma své HD stanice a ve hře je tedy jejich zpoplatnění, respektive kódování.
Zástupci Novy i Primy na specializované konferenci oficiálně veřejně potvrdili, že své kanály v HD kvalitě nebudou v novém vysílacím standardu DVB-T2 šířit volně, ale kódovaně.

Vyplnilo se tedy co, co se dalo očekávat a co jsme dlouhodobě uváděli. Dlouho očekávané oznámení padlo právě v době, kdy se v Česku finalizuje harmonogram (více o tom zde) technického provedení přechodu ze současné vysílací normy DVB-T na nový standard DVB-T2.

Je všeobecně a dlouhou dobu známo, že pro příjem signálu digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T2 si domácnosti budou muset zakoupit nové televizory nebo alespoň nové set-top boxy, které umí rozkódovat nový druh signálu.

Není známo, kolik domácností si už zakoupilo nové přístroje kvůli novému typu pozemního signálu. Doteď totiž bylo možné nový formát „T2“ považovat za zajíce v pytli. Nebylo jasné, jaké televizní stanice v něm budou vysílány a v jaké kvalitě.

Komerční vysílatelé TV NOVA a TV Prima se celkem logicky rozhodli, že své programy ve vysokém rozlišení (HD) do volně šířeného terestrického digitálního signálu nezařadí. Mají k tomu obchodní důvody, které je nutno respektovat.

Ostatně, zadarmo dnes mohou rozdávat jen politici a ani ti nerozdávají ze svého, nýbrž vždy z cizího.

Nic pro domácnosti

Zamysleme se tedy nad tím, co nové vysílání ve standardu DVB-T2 domácnostem přinese a kdo z tohoto vysílání bude nejvíce profitovat.

Domácnostem nepřinese skoro nic nového (myšleno, oproti dnešnímu formátu DVB-T). Výjimkou jsou 2 HD stanice veřejnoprávní televize. ČT dosud v pozemním, volně šířeném digitálním vysílání nabízela v HD kvalitě stanice ČT1, ČT2 a ČT Sport. V novém standardu nabídne v HD kvalitě také stanice ČT24 a Déčko/ČT Art (více o přechodu ČT na DVB-T2 čtěte zde).

Faktem však je, že volný příjem těchto veřejnoprávních TV stanic v HD kvalitě nelze považovat za bezplatný: domácnosti v Česku jsou přece povinovány platit koncesionářské poplatky (1620 Kč + 540 Kč ročně).

Suma sumárum: domácnosti přechodem Česka na nový vysílací standard nezískají fakticky téměř nic, co by stálo za řeč.  Nový formát bude z hlediska stanic jen kopií toho dnešního (s výjimkou dvou HD stanic České televize získaných navíc).

Přesto domácnosti ale zaplatí celkem zhruba 5 miliard korun (to je odhad MPO) za nákupy techniky, která jim umožní příjem nového typu pozemního digivysílání…

Není to povinné

Samozřejmě, není to povinné. Domácnosti na nový formát volně šířeného vysílání DVB-T2 přecházet nemusejí: televizní příjem si mohou zajistit prostřednictvím satelitu či internetu. Tento způsob příjmu TV signálu pochopitelně není zadarmo, ale nevyžaduje výměnu televizoru. A i v nejlevnějších tarifech nabízí velkou část stanic v té nejvyšší kvalitě rozlišení.

Stát přitom plánuje, že za přechod země na standard DVB-T2 (který si vynutila EK údajně za účelem uvolnění frekvencí pro mobilní operátory) zaplatí až 1,35 miliardy Kč.

Většina těchto prostředků (nejde však o konkrétně přidělenou sumu, zatím je to pouze maximální rámec) půjde jako kompenzace nákladů soukromým firmám, která technicky zabezpečují samotné šíření digitálního signálu (České Radiokomunikace či Digital Broadcasting).

Tedy tehdy, pokud Evropská komise takovou dotaci uzná jako povolenou veřejnou podporu… což není jisté.

Pozoruhodná částka

Pozoruhodně vysoká částka 350 milionů Kč je proponována na informační kampaň… Proti čemuž protestují například satelitní operátoři, neboť se bojí, že bude taková propagační kampaň zvýhodňovat jeden typ vysílání (volně šířené zemské) před placeným satelitním či internetovým.

Vítězové a poražení

Z výše uvedeného je nabíledni, že vítězem přechodu Česka na nový evropský standard DVB-T2 bude několik soukromých firem, jimž stát (možná) v plném rozsahu (v řádu stovek milionů) proplatí modernizaci jejich vysílací infrastruktury.
Dále pak vybraná média, kterým dá stát masivně vydělat na propagační kampani. (Hádejte, kdo v Česku také vlastní významné deníky a rádia? Sedí ve vládě a dost vysoko.)

A samozřejmě, mobilní operátoři, kteří získají uvolněnou frekvenci pro svůj profitabilní byznys.

Pro občany to bude jen navoněná bída, za kterou si budou muset zaplatit; samozřejmě, jen tehdy, budou-li chtít zůstat u svého „bezplatného vysílání“.

Další články o tématu čtěte ZDE:

Náklady přechodu ČR na televizní vysílání DVB-T2 mohou dosáhnout až 1,35 miliardy Kč

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích