Novou předsedkyní vládní německé SPD se stala Andrea Nahlesová (na snímku je prezentována jak v oficiální verzi, tak ve verzi s pivem).

Také druhá německá vládní koaliční strana, sociální demokracie, bude mít v čele ženu. SPD si na sjezdu zvolila za předsedkyni šéfku poslaneckého klubu Andreu Nahlesovou. Ta nahradila v čele strany někdejšího šéfa Europarlamentu Martina Schulze, pod jehož vedením SPD sice propadla ve volbách, ale přesto se stala partnerem CDU-CSU v německé vládní koalici. 

Německá sociální demokracie SPD si zvolila na sjezdu ve Wiesbadenu poprvé v historii do svého čela ženu. Předsedkyní SPD se stala šéfka poslanců Andrea Nahlesová. Ta získala více než 66 procent hlasů.

Sedmačtyřicetiletá Nahlesová má nejstarší německou demokratickou stranu provést složitým obdobím po loňském propadu v parlamentních volbách, v nichž SPD dostala nejméně hlasů od druhé světové války.

SPD po několikaměsíčním váhání a poté, kdy neuspěla vyjednávání šéfky CDU Merkelové o „jamajské“ koalici s liberály a zelenými, znovu vstoupila do koalice s křesťanskými demokraty.

Nahlesová po svém zvolení zdůraznila, že se stranu pokusí obnovit i v rámci jejího působení ve vládní koalici.

Nová šéfka SPD působila v předešlém kabinetu Angely Merkelové jako ministryně práce a sociálních věcí. Podařilo se jí i přes odpor firem prosadit plošné zavedení minimální mzdy 8,5 eura na hodinu (asi 214 korun).

„Těžce pracující, levní a nechránění. To byla realita pro miliony zaměstnanců v Německu. To už je nyní minulost,“ uvedla tehdy.

Prosadila také zvýšení invalidních důchodů a zákon o předčasném odchodu do důchodu, díky němuž někteří pracující mohou odejít do penze už v 63 letech.

Vystudovala germanistiku a politické vědy. Svoji diplomovou práci napsala na téma „katastrofy v milostných příbězích“. Sama dnes žije odděleně od svého manžela, se kterým má dceru.

Nahlesová patří k hlavním představitelům levicového křídla strany. Tvrdí, že v politice zastává především zájmy obyčejných lidí. (sfr)