Summit G20 v německém Hamburgu provázejí masivní násilné protesty veřejnosti. Představitelé G20 se během prvního dne shodli například na tom, že má být poskytována větší podpora obětem terorismu.

Summit G20 v německém Hamburgu provázejí masivní násilné protesty veřejnosti. Představitelé G20 se během prvního dne shodli například na tom, že má být poskytována větší podpora obětem terorismu. Ale představitelé největších ekonomik světa plánují nejenom lépe řešit následky terorismu. Chtějí prý také efektivněji postupovat proti financování radikálů.

Jako vždy se v „dohodnutých“ závěrech na toto téma hovoří o „potřebě lepší výměny informací v boji proti teroristům.

Velké ekonomiky prý chtějí důsledněji zakročit proti financování terorismu a najít cesty, jak zabránit radikalizaci jednotlivců.

„Velmi intenzivně jsme diskutovali také o tématu internetu a terorismu,“ podotkla Merkelová. Země G20 prý od provozovatelů internetových serverů očekávají, že budou rychle mazat informace, které na nich sdílejí teroristé.

Jedná se také o „volném obchodu“. Jak uvedla německá kancléřka Angela Merkelová, diskuze o volném obchodu jsou velmi složité. Vyjednavači podle ní budou mít ještě hodně práce se závěrečným prohlášením.

Merkelová informovala, že drtivá většina diskutujících požaduje volný a zároveň férový obchod. Čínský prezident Si Ťin-pching hovořil o potřebě vytvořit „mnohostranný obchodní režim“.

„Musíme zůstat zavázáni k otevřenosti a vzájemnému prospěchu všech,“ zdůraznil čínský prezident.

Jedním z témat G20 je i ochrana klimatu, respektive klimatická dohoda z Paříže. Ještě před summitem Rusko, Čína, Indie a Brazílie vyzvaly ve společném prohlášení ostatní země G20 k naplňování pařížské dohody o klimatu.

Jednalo se také o raketových testech KLDR. Všichni, kdo se na summitu G20 zapojili do debaty o Severní Koreji, vnímají podle Merkelové raketové testy jako velké nebezpečí. Adekvátní odpověď by měla najít Rada bezpečnosti OSN, prohlásila kancléřka.

Násilí v ulicích Hamburku

Summit G20 provází masivní násilné demonstrace. Policie se střetla s několika tisícovkami demonstrantů, kteří se chtěli k nové dominantě Hamburku přiblížit. Vzduchem létalo kamení i další předměty, policie odpovídala vodními děly.

Narušen byl kvůli nepokojům provoz metra, na místě hořelo několik aut. Ve čtvrti Altona od rána shořelo několik aut, včetně policejních. Nad městem se v některých místech vznášel černý dým.

Protestující svou akci považují za úspěch, protože se jim podařilo odklonit kolonu s Donaldem Trumpem. Jeho manželka Melania kvůli demonstrantům nestíhala oficiální program pro rodiny státníků a zůstala fakticky uvězněna v místě ubytování.

Hamburská policie musela požádat o posily z dalších německých zemí. Na místě přitom bylo zhruba 20 tisíc policistů z celého Německa.

Zraněno zatím bylo 159 policistů. Na některé demonstranti zaútočili i molotovovými koktejly nebo praky, uvedla policie.
Zadrženo bylo dosud 70 protestujících. (sfr)


„Země G20“: G20 je skupina největších ekonomik světa. Ty se již dříve na jednání v Pittsburghu dohodly, že G20 se stane „hlavním koordinátorem světové ekonomiky“. 

Fakticky však G20 netvoří 20 států, ale jen 19 států plus Evropská unie. Což znamená, že 4 státy (Německo, Velká Británie, Francie a Itálie) jsou na summitu vždy reprezentovány dvakrát…

 

Seznam oficiálních členů G20: 

Jihoafrická republika

Argentina

Brazílie

Kanada

Mexiko

Spojené státy americké

Indonésie

Saúdská Arábie

Indie

Čína

Japonsko

Jižní Korea

Rusko

Turecko

Evropská unie

Francie

Německo

Itálie

Spojené království

Austrálie