Aromatický budík dokáže vzbudit spícího i z nejhlubšího spánku do dvou minut. Například vůní broskví, peněz či croissantu.

Už žádné otravné ranní vyzvánění! Vonící budík probouzí aromatem kávy, závanem oceánu či dokonce vůní peněz. S převratným vynálezem „nezvonícího“ budíku přišel teprve osmnáctiletý student technologické univerzity v Compiégne. Jeho přístroj byl dokonce zařazen mezi 15 vynálezů, které mohou změnit svět.

Budík s názvem „Senzor Wave“ má skoncovat se stresujícím vstáváním. Místo nepříjemného vyzvánění se bude spícího člověka snažit probudit působením vůně. Na výběr je paleta aromat od vůně čerstvě posečené trávy, oceánu nebo upražené kávy a croissantu až po vůni peněz.

Každý si tedy může zvolit takové aroma, které mu vyhovuje a motivuje ho k vykročení do nového dne.

Na samém počátku převratného vynálezu stála averze vůči tradičním budíkům, které člověka násilně vytrhnou ze spánku nepříjemným a hlasitým vyzváněním. Na jeho konci je budík, který by lidem měl umožnit vstávat příjemněji a komfortněji.

Podle autora vynálezu Guillauma Rollanda by „každý člověk v 21. století měl mít právo vstávat šťastný, odpočatý a nabitý do nového dne.“

Budík je krychlového tvaru. Má velký displej a nahoře otvor, ve kterém je umístěn zásobník s vůní umožňující její unikání a rozptýlení do prostoru. Ve zvolený čas dojde k uvolnění vůně a člověk tak může vstávat občerstven a posílen.

Každý člověk v 21. století by měl mít právo vstávat šťastný, odpočatý a nabitý do nového dne.

Náplň v kapslích by měla vystačit až na 60 použití a jejich cena by se měla pohybovat mezi 4 a 6 dolary (100 až 150 Kč) za kus. V současné době je na výběr z šesti různých „balíčků“ vůní, další by měly být navrženy později.

Podle Rollanda by měl být budík schopen vzbudit spícího člověka dokonce z toho nejhlubšího spánku, a to do dvou minut od okamžiku uvolnění vůně.

V případě, že by však došlo k selhání, v budíku je ještě zabudován pojistný systém fungující na principu klasického vyzvánění. Riziko, že člověk zaspí a propásne tak třeba důležitou schůzku, by tedy mělo být eliminováno na minimum.

I bez pojistného systému by však měl být budík dostatečně spolehlivý. Jeho účinnost byla zkoumána na vzorku 100 uživatelů, přičemž v 99 % z nich vstalo do dvou minut po vypuštění aroma.

Inovace získala prestižní ocenění v rámci každoroční online soutěže Science Fair pořádané společností Google. Budík byl zařazen mezi patnáct vynálezů, které mohou změnit svět. (sfr)