Americká armáda chce udělat vojáky neviditelnými, aby mohli lépe útočit na své cíle. Váleční stratégové z US army hledají inspiraci u chameleonů.

Americká armáda chce udělat vojáky neviditelnými, aby mohli lépe útočit na své cíle. Obleky, které by učinily vojáky neviditelnými, hodlá do své výbavy získat armáda USA. Zástupci ozbrojených sil vyzvali firmy vyrábějící tzv. stealth materiály, aby vyvinuly první prototypy. Váleční stratégové z US army hledají inspiraci u chameleonů.

Cílem projektu je získat oblečení, které by fungovalo v jakémkoliv terénu a za jakéhokoliv počasí. Oblek by měl měnit svou podobu podle okolního prostředí, podobně jako to umí chameleoni.

K výrobě oděvů byly vyzvány společnosti zabývající se stealth technologiemi, které mají co možná nejvíce omezit možnosti identifikace a zaměření vojáků. Podobné technologie se používají například u letadel a lodí, v případě oblečení však obvyklé nejsou.

Armáda požaduje, aby maskovací technologie působila z 360 stupňů a fungovala v dešti, větru i za sněžení.
Firmy by za šest měsíců měly předvést, jak jejich adaptivní maskovací technologie fungují. Vybrané společnosti získají jeden rok na výrobu deseti prototypů uniforem. Ty budou následně pečlivě testovány.

Materiál by měl být schopný přizpůsobit se prostředí pouště, hor, džungle i měst, přičemž vliv by neměla mít ani mlha, kouř nebo prach. Má být také schopný pracovat od teplot pod bodem mrazu až do 35 ºC.

Preferováno bude oblečení, které nebude muset být napájeno žádným zdrojem energie. Pokud by tomu tak bylo, nesmělo by toto zařízení vážit více než 450 gramů a muselo by být schopné provozu po dobu nejméně osmi hodin. Vyvinuté oblečení nesmí v žádném případě nikterak omezovat běžné pohybové schopnosti vojáků.

John Pendry, fyzik z londýnské Imperial College, již v roce 2006 přišel s nápadem, že neviditelnost objektů by mohlo zajistit ohýbání světla pomocí metamateriálů. Přesto ani tyto materiály nedokázaly dosáhnout úplného zmizení předmětů a navíc často fungovaly jen ve specifických laboratorních podmínkách.

Výrobou maskovacích technologií se také zabývá také společnost Hyperstealth Biotechnology, která už v loňském roce předvedla některé své produkty odborníkům z americké armády. Podrobnosti o vyvíjené technologii však firma odmítá prozradit. (sfr)