Britský ministr zahraničí Boris Johnson v Praze slíbil, že vláda Spojeného království bude chránit občany ze zemí EU žijící na britském území a to i po odchodu Británie z Unie.

Britská vláda bude chránit občany ze zemí Evropské unie žijící na britském území a to i po odchodu Spojeného království z EU. Oznámil to britský ministr zahraničí Boris Johnson, který v Praze jednal se ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Johnson se také postavil proti zavádění cel či jiných obchodních bariér mezi Británií a Evropskou unií.

Zaorálek po jednání s Johnsonem uvedl, že ho britský ministr ujistil, že britská vláda udělá vše pro to, aby zabránila tendencím, které by ohrožovaly občany Evropské unie žijící v Británii.

Johnson ocenil přítomnosti Čechů a všech 3 milionů občanů zemí EU v Británii.

„Fantasticky přispívají naší společnosti,” prohlásil Johnson.

Britský ministr zahraničí ujistil, že práva občanů zemí EU budou v Británii chráněna.

Těsně po referendu, v němž Britové rozhodli o brexitu, docházelo v ostrovním království k útokům na cizince ze střední a východní Evropy.

„Dostalo se mi ujištění, že britská vláda v tomhle dělá velmi mnoho, že bezpečnost roste a že je schopna garantovat, že útoky proti našim občanům budou do budoucna vyloučeny,“ informoval Zaorálek o jednání s Johnsonem.

Johnson proti clům

Podle obou ministrů by mezi Českou republikou a Velkou Británií měly i po odchodu království z EU zůstat zachovány velmi úzké vztahy.

Ministr Johnson označil za prioritu zachování obchodu mezi oběma zeměmi a jasně se vyslovil proti zavádění cel či jiných obchodních bariér mezi Británií a Evropskou unií.

„Nebylo by šílené uvalit cla, kvóty nebo jinou byrokratickou zátěž na volný obchod? My to nechceme,” prohlásil Johnson.

Britský ministr Boris Johnson v Praze jednal i s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Britský ministr Boris Johnson v Praze jednal i s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Brexit začne v březnu 2017 

Ministr Johnson potvrdil, že britská vláda chce dodržet dříve oznámený harmonogram odchodu z EU.

Podle tohoto plánu by vláda Velké Británie měla podat oficiální žádost v březnu 2017.

Následně by začala plynout dvouletá lhůta, během níž podle unijní legislativy musí Británie a EU dojednat podobu vzájemných vztahů po brexitu.

Tento harmonogram byl v minulých dnech významně zpochybněn. Britský soud rozhodl, že odchod Spojeného království z EU musí schválit i parlament. V něm však převažují odpůrci brexitu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uctil položením věnce k bustám padlých parašutistů v chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Praze památku českých a britských vojáků, kteří padli ve válečných konfliktech.

„Je mi ctí zastupovat Spojené království při pietní vzpomínce na místě posledního vzdoru československých vojáků Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších, kteří za pomoci královského letectva přispěli k osvobození Československa od nacistické okupace,“ uvedl.

Johnson navštívil Česko jako první člen britské vlády po červnovém referendu o vystoupení Velké Británie z EU. (red)