Za podněcování rasové nenávisti v Německu hrozí až 5 let odnětí svobody.

Německá policie podnikla razii v bydlištích facebookových komentátorů. Ti se na americké sociální síti měli dopustit šíření nenávist vůči imigrantům. Rozsáhlá policejní akce proběhla ve 14 z 16 spolkových zemích Německa.

„Dnešní zásah vyslal jasný signál, že policie ani vláda nebude tolerovat jakékoliv projevy nenávisti na internetu,“ uvedl prezident kriminální policie Holger Munch.

Zásahu se účastnilo 25 policejních oddělení. Jeho hlavním cílem bylo zasadit ránu takzvanému „verbálnímu radikalismu“.

Verbální radikalismus podle Muncha bujel především v tajné skupině na Facebooku mezi červencem a listopadem 2015. Většina projevů byla mířena proti imigrantům.

Za podněcování rasové nenávisti v Německu hrozí až 5 let odnětí svobody.

Evropská komise společně se sociálními sítěmi Facebook a Twitter a streamovací službou YouTube provozovanou gigantem Google nedávno připravila kodex proti šíření nenávisti na internetu.

Firmy se v něm zavázaly, že do 24 hodin od upozornění prověří závadnost konkrétního obsahu. Pokud bude vyhodnocen jako závadný, služby daný obsah odstraní nebo zablokují.

Společnosti se dále zavázaly poskytovat informace o svých zákrocích členským zemím unie a spolupracovat s organizacemi, které se na omezování „nevhodného obsahu“ specializují.

(red)