Elektrárna Kořensko 2 vyrobila loni z temelínské vody elektřinu pro menší městečko.

Elektřinu, která by stačila pro menší městečko vyrobila v roce 2023 vodní elektrárna Kořensko 2. Její turbínu přitom pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy. Loni takto jedna z malých vodních elektráren Skupiny ČEZ vyrobila 2 099 MWh, což představuje úsporu více než 1 500 tun emisí CO2.

Největší česká elektrárna, elektrárna Temelín, funguje i jako zdroj vody pro nedalekou vodní elektrárnu Kořensko 2. Než voda skončí opět ve Vltavě, projde přes Peltonovu turbínu kořenské vodní elektrárny.

„Je to příklad toho, jak se jaderné a obnovitelné zdroje se vzájemně doplňují. V Dukovanech zase třetím rokem funguje unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely. A s ohledem na to, že jádro a OZE budou v následujících letech tvořit základ české energetiky, tak podobné projekty budou vznikat čím dál častěji,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Díky energetické spolupráci „obra s trpaslíkem“ tak ročně vznikne elektřina, která by stačila pokrýt spotřebu menšího města. Navíc k výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí a vypustila přes 1 500 tun CO2.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky jihočeská jaderná elektrárna vrací právě prostřednictvím malé vodní elektrárny Kořensko 2. Ta svůj provoz zahájila v roce 1999 a dosud vyrobila 44,5 tisíc MWh elektřiny.

Od začátku roku 2024 elektrárna Temelín vyrobila 3 terawatthodiny elektřiny. Společně s elektrárnou Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ.

Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. (sfr)