Kauza elektroniky Apple: Firma Plus4U se ohradila vůči návrhu J&TL na předběžné opatření. (Ilustrační foto).

Návrh předběžného opatření proti jednatelům je zcela nepodložený a nesplňuje ani zákonné náležitosti. Věříme, že bude soudem spravedlivě posouzen. Uvedla to společnost Plus4U ve svém prohlášení k návrhu J&T Leasing na vydání předběžného opatření proti jednatelům firmy Mammoth.

„J&T Leasingová společnost, a.s. (dále jen “J&TL”) se tímto krokem snaží jen odvést pozornost od svých pochybení a rozsahu zapojení do kolosálního podvodu Břetislava Janouška, v jehož rámci J&TL dodala cca 150 tisíc kusů elektroniky, z čehož bylo více než 115 tisíc sluchátek Apple AirPods,“ stojí dále v prohlášení.

V návrhu J&TL uvádí, že obchodní model byl postaven na principu letadla. Vzhledem k tomu, že klíčoví pracovníci J&TL, patřící do skupiny J&T Banka, byli s obchodním modelem detailně seznámeni, lze rozumět tomuto návrhu jen tak, že se na tomto obchodním modelu – letadla – vědomě podíleli, namítá Plus4U.

„V tomto kontextu je vhodné připomenout skutečnost, že J&TL obchodovala i přímo s Janouškem, když od jeho firmy nakupovala příslušenství k mobilním telefonům,“ uvedla firma Plus4U.

Městský soud v Praze předběžné opatření v pátek 26. ledna 2024 nařídil. Zcela převzal argumentaci J&TL založenou na nepodložených skutečnostech, aniž by se jakkoliv vypořádal s argumenty z výše uvedených vyjádření jednatelů Mammoth, podotkla Plus4U ve svém prohlášení.

V listopadu 2022 nikdo z vedení společnosti Mammoth nevěděl, že obchody Břetislava Janouška byly od základu podvodné. Do té doby totiž jeho společnosti J.A.E. a SBJ Trade platily v rámci obchodního vztahu řádně a včas, tudíž jednatelům firmy Mammoth ani nemohl být znám (dnes ze strany J&TL tvrzený) úpadek společnosti Mammoth, konstatovala dále Plus4U.

Fakta o podvodném obchodním modelu Břetislava Janouška vyšla najevo až následně, a to v březnu 2023. Již 31. března 2023 byl, po provedené ekonomické analýze, podán insolvenční návrh.

Vedení firmy Mammoth tak po zjištění problému postupovalo neprodleně a v souladu s péčí řádného hospodáře. Rozhodnutí Městského soudu není konečné, a proto jsme přesvědčeni, že soud druhé instance, jakmile se seznámí se všemi zásadními fakty, páteční rozhodnutí přehodnotí, zdůraznila ve svém prohlášení společnost Plus4U.


Úplná vyjádření jednatelů Mammoth jsou k dispozici zde:

Vyjádření Účastníka č.1 k návrhu na nařízení předběžného opatření

Vyjádření Účastníka č. 2 k návrhu na nařízení předběžného opatření


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Analýza: Kauza miliardových podvodů s elektronikou Apple a role Nešetřila z J&T Leasing

Obří podvod s elektronikou Apple: Janouškovy vztahy s manažery T-Mobile jsou nejasné

U podnikatele Janouška zmizely miliardy. Jeho dodavatelé včetně T-Mobile se přou o vinu