U podnikatele Břetislava Janouška zmizely miliardy. Jeho dodavatelé včetně T-Mobile se přou o vinu. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Kauza jednoho z největších obchodních podvodů v Česku týkající se insolvence společnosti MAMMOTH s.r.o. dále eskaluje. Společnost Plus4U a.s., mateřská firma společnosti MAMMOTH, zveřejnila informace, podle kterých jí společnosti T-Mobile a J&T Leasing fiktivně a pouze na papíře opakovaně dodávaly desetitisíce zařízení od firmy Apple. Společnost T-Mobile se nyní rázně ohradila vůči obviněním, že má na případu podíl.

Firmy MAMMOTH, T-Mobile a J&T Leasing během podezřelých transakcí s elektronikou značky Apple přišly podle součtu svých pohledávek až o 6,6 miliardy korun.

Jedná se kumulativní výši pohledávek, jež věřitelé přihlásily. Insolvenční správce zatím řešil jen ty od společnosti J&T Leasing s tím, že odmítl pohledávky za 700 miliónů Kč. Reálně by výše skutečných pohledávek mohl být nižší kvůli fiktivním duplicitním dodávkám.

Uvedené společnosti se nyní hádají mezi sebou i s insolvenčním správcem firmy MAMMOTH, které pohledávky jsou oprávněné. Pravděpodobný viník celé situace, podnikatel Břetislav Janoušek, v jehož společnostech zboží od firmy Apple zmizelo, se zatím může jen smát.

„Společnost T-Mobile se společně s leasingovou společností J&T staly obětí sofistikovaného podvodu,“ reagovala na dotazy BYZNYS NOVIN šéfka komunikace firmy T-Mobile Czech Republic Patricie Šedivá. Tvrdí, že za to nese odpovědnost organizovaná skupina osob okolo vedení holdingu, do které MAMMOTH patřil. Podvod je podle ní „intenzivně vyšetřován elitním útvarem Policie ČR, Národní centrálou proti organizovanému zločinu“.

Podvody v řetězci

Na to reagovala mediální zástupkyně společnosti Plus4U a.s., mateřské společnosti zkrachovalého MAMMOTHU, Aneta Havlová.

„To je stejný nesmysl, jako bychom my tvrdili, že za podvodem stojí organizovaná skupina okolo vedení T-Mobile. Blíže realitě je, že na podvodu mohli mít podíl jednotliví manažeři a zaměstnanci v řetězci společností, který se kvůli fiktivním dodávkám zařízení od firmy Apple vytvořil,“ podotkla.

„O podvodu jsme neměli ani my a zřejmě ani společnost T-Mobile tušení až do března letošního roku, kdy zmizel podnikatel Břetislav Janoušek, který celý byznys s pronájmem zařízení od Applu vymyslel a přesvědčil o něm T-Mobile i nás.“

„Je nám líto, že místo abychom s T-Mobilem táhli při odhalení viníků podvodu za jeden provaz, musíme reagovat na osočování společnosti, která byla donedávna naším významným partnerem,“ zdůraznila Havlová.

Společnosti T-Mobile a J&T Leasing pronajímaly do společnosti MAMMOTH elektroniku Apple, kterou si jako podnájemce odebíral do svých společností podnikatel Břetislav Janoušek – údajně za účelem pronájmů koncovým zákazníkům.

Tvrdil, že se jednalo o malé firmy, školy či jednotlivce, kteří si nemůžou za drahá zařízení Apple dovolit zaplatit plnou cenu.

Podle dosavadních veřejných informací však celý projekt probíhal jinak. Janoušek místo pronájmů prodával produkty Applu tzv. „bokem“ přes různé e-shopy a část z nich nakonec řetězcem firem dostal „na papíře“ zpět do T-Mobile a J&T Leasing, které je opět pronajaly MAMMOTHU.

Podle všech indicií T-Mobile, J&T Leasing ani MAMMOTH přesný obsah dodávek nekontrolovaly a nyní se mezi sebou hádají, kolik telefonů či sluchátek od Applu bylo vlastně dodáno.

Dle Havlové ale vysvětlení není tak složité: „Nikdo takový kolosální podvod nepředpokládal ani v MAMMOTH, který byl nájemce zboží, ani u T-Mobile, který zboží do MAMMOTHU jako renomovaný dodavatel dodával.“

Když Janoušek přestal společnosti MAMMOTH za odebrané zboží platit, upadla společnost do insolvence a T-Mobile s J&T Leasing se staly jejími největšími věřiteli.

Podle informací firmy Plus4U, která je mateřskou společností firmy MAMMOTH, však bylo prokázáno, že část pohledávek T-Mobile a J&T není oprávněná z důvodu opakovaných dodávek téhož zboží.

„Je velmi pravděpodobné, že tento scénář, tedy fiktivní opakované dodávky téhož zboží, se týká i dalších pohledávek,“ uvedla Plus4U.

Janouškovy miliardy

Podvod začal vycházet najevo, když Břetislav Janoušek v druhé polovině roku 2022 přestal včas platit společnosti MAMMOTH faktury za údajné pronájmy. Ta pak v důsledku nemohla platit dodavatelům elektroniky, firmám T-Mobile, respektive J&T Leasing.

V roce 2023 přestaly Janouškovy společnosti platit do formy MAMMOTH úplně a samotný Janoušek zmizel a přestal komunikovat. Teprve potom byl podvod odhalen a postižené společnosti v čele s Plus4U podaly trestní oznámení.

Společnost MAMMOTH následně skončila v insolvenci.

Jejími hlavními věřiteli jsou společnosti T-Mobile Czech Republic a J&T Leasingová společnost, které většinu elektroniky Apple Janouškovým společnostem přes firmu MAMMOTH dodávaly. Věřitelé přihlásily do insolvence pohledávky dohromady za 6,65 miliardy Kč.

Podnikatel Janoušek, který hrál v obchodech stěžejní roli, letos na začátku března zmizel a s ním i 107 tisíc mobilů a 361 tisíc sluchátek od firmy Applu, které měly být dodávány přes e-shop Mamut.

Podle mediálních informací měl vyučený knihkupec Břetislav Janoušek mimořádnou schopnost získávat důvěru obchodních partnerů, díky níž dokázal přesvědčit ke spolupráci operátora T-Mobile i finanční skupinu J&T.

Společnost Pay4U v této souvislosti informovala, že Břetislav Janoušek, který projekt údajných pronájmů elektroniky značky Apple měl vymyslet a přesvědčit o něm manažery společností MAMMOTH, T-Mobile i J&T Leasing, během dvou let vložil u ČSOB na dva účty svých společností, které měly elektroniku pronajímat zákazníkům, celkovou částku 1,3 miliardy Kč v hotovosti.

Fiktivní elektronika

Plus4U tvrdí, že šlo podvod, který spočíval v tom, že byla elektronika pronajímána fiktivně a řetězcem firem se vracela zpět do T-Mobilu a J&T Leasing. Podle jejích informací byl například v jednom případě totožný telefon pronajat osmkrát zároveň, z toho šestkrát jej dodala firma T-Mobile a dvakrát firma J&T Leasing.

T-Mobile však vehementně odmítá jakékoliv vlastní pochybení v celé kauze.

„Společnosti a osoby, které kontrolují firmu MAMMOTH, nepochybně musely vědět o tomto obchodním vztahu a umožnily, aby z jejich společného skladu zmizel hardware, který si MAMMOTH objednal a potvrdil jeho převzetí. Nesou tedy za nastalou situaci zodpovědnost,“ zdůraznila šéfka komunikace T-Mobile Patricie Šedivá.

„Osoby ovládající společnost MAMMOTH se snaží zříci své odpovědnosti a vše tzv. ´hodit´ na pana Janouška a další obchodní partnery, což je z logiky věci nesmysl,“ dodala Šedivá.

T-Mobile však konkrétně nereagoval na dotazy, jakým způsobem se firma seznámila s Břetislavem Janouškem, případně jakým způsobem si firma prověřovala Janouškovy obchodní reference.

Nevyjádřil se ani k dotazu, proč nespolupracuje s insolvenčním správcem v záležitosti tzv. duplicity identifikátorů dodaného zboží, tj. na doplnění kompletní identifikace dodaného, potažmo pronajímaného zboží. Společnost Plus4U argumentuje, že dosud není jasné, jaké zboží bylo reálně do firmy MAMMOTH dodáno.

„Dodávky byly po celou dobu realizovány přímo mezi distributory hardwaru Apple a společností MAMMOTH. Reálně to znamená, že zboží bylo dodáváno přímo ze skladu distribuční společnosti do společného skladu společností ze skupiny Vladimíra Kováře, kde bylo zástupci společnosti MAMMOTH potvrzeno převzetí vždy prostřednictvím podepsaného předávacího protokolu,“ podotkla k tomu Šedivá s tím, že celkem existují stovky těchto „potvrzených předávacích protokolů“.

„Na dodací dokumentaci byl vždy uveden konkrétní typ zařízení a jejich přesný počet. Podpisem na dodací dokumentaci společnost MAMMOTH potvrdila, že zařízení v počtu uvedeném na dodací dokumentaci převzala. Tyto potvrzené předávací protokoly byly pro T-Mobile podkladem, že dodávka proběhla v pořádku,“ upřesnila.

„Nebylo tedy možné dodávat cokoli fiktivně – vše bylo fyzicky převzato a uloženo do skladu společného pro koncern Unicornu. Společnost MAMMOTH tedy byla odpovědná za kontrolu správnosti dodávky a převzetí veškerého zboží, a není nám známo, že by na distributory vznášela jakékoli požadavky týkající se dodávek,“ konstatovala Šedivá.

S tím, že podle ní začala firma MAMMOTH dodávky zpochybňovat až „ve chvíli, kdy se dostala do finančních obtíží a přestala své závazky splácet“.

V celé kauze padla řada trestních oznámení, například to, které firma Plus4U Net podala na T-Mobile kvůli údajně padělané smlouvě, podle které se měly produkty od Applu do firmy MAMOTH dodávat.

Jde také o trestní oznámení, jež společnost Plus4U podala na insolvenčního správce firmy MAMMOTH Pavla Fabiana, který dle jejího názoru mohl porušit své zákonné povinnosti při správě cizího majetku.

Současně ho podezírá z možného nadržování společnostem T-Mobile Czech Republic a J&T Leasingová společnost, protože jim uznává i sporné pohledávky. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Plus4U spustila unikátní aplikaci Lovci jablek na objasnění podvodu s elektronikou Apple

Plus4U Fair Pay podala trestní oznámení na insolvenčního správce společnosti Mammoth

Kauza MAMMOTH: Insolvenční správce popřel podstatnou část pohledávek J&T Leasing

Plus4U Net podala trestní oznámení na T-Mobile kvůli údajně padělané smlouvě

Společnost Plus4U v kauze e-shopu Mamut zveřejnila výsledek interního šetření