Analýza: Kauza miliardových podvodů s elektronikou Aplle a role Vlastima Nešetřila. (Ilustrační koláž).

V kontexu nedávného mediálního vystoupení bývalého manažera společnosti J&T Leasingová společnost Vlastimila Nešetřila přinášíme analýzu nových zjištění v kauze miliardového podvodu s elektronikou firmy Apple, která se dotýká firem Mammoth, T-Mobile a J&T Leasingová společnost a v níž zásadní negativní roli sehrál podnikatel Břetislav Janoušek.


Úvod

Při dalším vyšetřování vyšly najevo možné blízké vztahy Břetislava Janouška s několika manažery T-Mobilu a také vysokým představitelem firmy J&T Leasingová společnost (resp. J&T Leasing). V případě společnosti J&T Leasing je potvrzen vztah pana Janouška s členem jejího představenstva panem Vlastimilem Nešetřilem. U nich je doložitelná dlouhodobá a velmi neformální komunikace nejen při domlouvání dodávek pronájmu iPhonů, sluchátek AirPods ale i dalšího zboží. Lze tedy minimálně dovozovat, že jejich role v případu je  významná.

Následné argumenty vyvrací Nešetřilova tvrzení, že o ničem nevěděl a že s Janouškem jednal jen na základě obchodu mezi firmami Mammoth a J&T Leasing. Argumenty přitom reagují na vystoupení Vlastimila Nešetřila v médiích.

Analýza rozhovoru a protiargumenty

  • Nešetřil: „Celá naše komunikace se týkala jen obchodu. A to i v době, kdy jsme si už tykali.“

Toto tvrzení se zcela nezakládá na pravdě. Pan Nešetřil jednal s panem Janoušek také o jiných záležitostech než těch, které se týkaly pronájmu zařízení mezi Mammoth a J&T Leasing. Měli nadstandardní vztah. Z dostupných informací je známo, že oba pánové si předávali zprávy o dodávkách vín z Vinařství Nešetřil, které patří zmíněnému Vlastimilu Nešetřilovi.

Cílem bylo tyto krabice přes Mamut prodávat, a tím podporovat soukromý byznys pana Nešetřila, ve kterém měl pan Janoušek roli zprostředkovatele. Obchod potvrzují také faktury vystavené firmě Mammoth od Vinařství Nešetřil. Pan Nešetřil jménem J&T Leasing opakovaně nakupoval příslušenství k pronajímaným telefonům od pana Janouška a poskytoval dále do obchodu (e-shopu) Mamut. Stejné zboží pak několikrát „otočil“, tj. znovu poskytl, a to v objemu kolem 25 milionů korun. Pan Nešetřil s panem Janouškem domlouval provizní smlouvu ve prospěch pana Janouška.

Z toho vyplývá, že Janoušek měl s Nešetřilem velmi pevné (přátelské) obchodní vazby, které zdaleka nesouvisely jen s vlastním pronájmem elektroniky a příslušenství. Probíhal mezi nimi obchod „něco za něco.“

  • Nešetřil: „My jsme telefony brali jen od prémiových resellerů. A vůbec si neumím představit, že by v něčem takovém jeli. Takže duplicit máme nula.“

Toto tvrzení podle všeho není pravdivé. Z dostupných informací totiž vyplývá, že pan Janoušek posílal nabídky na nákup zboží panu Nešetřilovi. U nabídky pak uvedl, že se jedná o „secret nabídku“. Pan Nešetřil podle dostupných informací od Janouška např. nakoupil jeden konkrétní typ iPhonů v objemu 197 ks, které pak rovnou dodal v rámci další objednávky do Mamutu.

Tento model potvrzuje teorii, že část telefonů směřovala zpátky k dodavatelům elektroniky, od nich zase do J&T Leasing a pak se kolečko opět uzavřelo v Mamutu. Proč by jinak pan Janoušek nabízel zboží panu Nešetřilovi? V obchodu, který pan Nešetřil popisuje v inkriminovaném rozhovoru, by to přeci mělo být naopak.

A dále – tvrzení o „nule duplicit“ je v rozporu se zjištěním insolvenčního správce, který v rámci přezkumu přihlášených pohledávek J&T Leasing jejich pohledávky popřel, a to mj. právě z důvodů duplicit.

  • Nešetřil: „Janoušek a Jan Měřinský, člen Top Managementu Unicorn, byli ti, se kterými jsem byznys s Mamutem řešil.“

Jedná se zjevně o nepravdivé tvrzení pana Nešetřila. Jan Měřinský, který byl jednatelem společnosti Mammoth, s panem Nešetřilem nikdy nejednal. Pan Nešetřil jednal primárně s panem Janouškem a objednávky za Mamut e-mailem potvrzoval pan Ondřej Měřinský.

Pan Nešetřil ani nikdo jiný totiž o údajných pronájmech zařízení spolupracovníkům a zaměstnancům Unicornu s nikým z managementu skupiny Unicorn nikdy nejednal.

Je důležité také připomenout, že Unicorn po Mamutu dodávky pronájmů mobilních telefonů a sluchátek nikdy nechtěl a Mamut pronájem mobilních telefonů a sluchátek spolupracovníkům a zaměstnancům skupiny Unicorn neposkytoval. Janouškovi se však podařilo vytvořit dvě zcela odlišné a nepravdivé verze:  V T-Mobile a v J&T Leasing (jak vyplynulo z informací, které byly poskytnuty až po 6. 3. 2023) Janoušek údajně tvrdil, že koncoví zákazníci služby pronájmu hardware jsou především zaměstnanci a spolupracovníci patřící do skupiny společností Unicorn a Plus4U a jejich rodinní příslušníci.

Managementu e-shopu Mamut a vedení mateřské společnosti Plus4U však tvrdil, že pronájmy jsou pro klienty získané prostřednictvím call centra T-Mobile – podrobně viz zde.

  • Nešetřil: „Nás je doma pět a máme celkem třináct zařízení značky Apple. Jenom já mám troje sluchátka. Takže když jsem to bral i s rodinnými příslušníky a dalšími lidmi okolo, tak mi na těch počtech nepřišlo nic zvláštního.“

Pan Janoušek u pana Nešetřila objednával pronájem iPhonů ve velkých objemech (celkově se v rámci J&T Leasing jednalo o 115 tisíc sluchátek a 35 tisíc iPhonů dodaných do února 2023). Z dostupných informací ze začátku března 2023 například  vyplývá, že pan Janoušek objednal pronájem dalších 2 600 iPhonů a 14 000 sluchátek „na každý měsíc“ od dubna až do června 2023, tedy dalších 7 800 iPhonů a 42 000 sluchátek. Tyto dodávky však již neproběhly.

Přitom z dostupných informací vyplývá, že Nešetřil v dubnu 2021 počítal s celkovým objemem pronájmu 80 mil. Kč s tím, že celý projekt se dost líbí přímo Generálnímu řediteli J&T banky Štěpánu Ašerovi. V létě 2021 pak uvedl, že „počítá s nárůstem objemu až kolem 500 dalšího zařízení měsíčně do konce roku“.

Z těchto uvedených objemů je zřejmé, že počet poskytnutých mobilů a sluchátek enormně  přesahuje parametry v J&T očekáváného obchodu, jehož schéma Nešetřil popisuje v uvedeném rozhovoru.

Skupina Unicorn má 2 700 zaměstnanců a spolupracovníků. Zmíněných 90 % zařízení je tedy na první pohled absolutně nad rámec schopnosti zaměstnanců a pracovníků Unicornu zařízení využít. Je nesmysl, aby pronájmy v tak velkém objemu šly jen do této skupiny byť včetně rodinných příslušníků. V kontextu toho, že iPhone se na prodejích smartphonů v Česku podílí zhruba 20 – 25 % (zbytek tvoří značky jiných firem), jsou tvrzení pana Nešetřila, ale i dalších členů vedení J&T, ještě absurdnější. Nemluvě o paralelních dodávkách pronájmu zařízení od T-Mobile o kterých minimálně pan Nešetřil věděl, neboť na základě této reference rozjel business s Janouškem.

  • Nešetřil: „Nevěděli jsme, že zboží končí ve firmách Břetislava Janouška“.

Pan Nešetřil věděl, že zboží v řadě případů vůbec nechodí do skladu e-shopu Mamut, ale do skladu Less Mess Storage v Holešovicích, kde si ho následně vyzvedává pan Janoušek a jeho lidé. Tuto informaci sdělil pan Nešetřil hned na první schůzce v březnu Janu Jarošovi. Palety se zbožím pak z Less Mess Storage pan Janoušek a na něho napojení lidé odvezli neznámo kam.

Zboží si z J&T Leasing nejdříve vyzvedával Břetislav Janoušek osobně, později pak jím pověřený pan Rezek, mimo jiné majitel e-shopu Datotrade na prodej iPhonů, který zaplatil Janouškovým firmám 175,6 milionů korun, přičemž není zřejmé, za co. Pan Nešetřil tak nerespektoval ustanovení obou smluv mezi J&T Leasing a Mammooth o výdeji zboží, neboť zboží měl přebírat Mammoth (nájemce/kupující) nebo osoby jednající za Mammoth. Pan Janušek ani pan Rezek však k tomuto nebyli firmou Mammoth zmocněni.

  • Nešetřil: „Zboží šlo vždycky od dodavatele k nám, my si ho spočítali, zkontrolovali, zaevidovali a předali. A pak podepsali dílčí smlouvu a předávací protokol v jednom. Takhle to fungovalo celou dobu. A celou dobu Mamut platil. To znamená, že po celou dobu jsme neměli jakékoliv indicie typu „pozor, kradou“.

Není pravda, že e-shop Mamut celou dobu platil. Mamut totiž na začátku pronájmu zařízení neplatil vůbec a ani platit neměl. Pan Nešetřil s panem Janouškem nastavili splátky záměrně tak, že se první 3 měsíce nefakturovala žádná splátka. Navíc i díky modelu dodávek nastavenému panem Nešetřilem a panem Janouškem, kdy objednávky zástupce e-shopu Mamut potvrzoval až na konci měsíce na základě skutečně poskytnutého zboží, se faktury v Mamutu objevily až za 3-4 měsíce od dodání se splatností dalších 30 dní.

Oba tak společně vytvořili model dodávek, který umožnil s údajně pronajímaným zbožím nekontrolovaně manipulovat. Z uvedeného se proto jeví jako zarážející, že odpovědní pracovníci J&T Leasing si nevšimli, že jim není za pronajaté zboží více než 4 měsíce placeno a ani si neprověřili oprávnění osob přebírat zboží za miliardy korun.

I proto se na celý podvod v rámci finančního kontrolingu e-shopu Mamut nepřišlo dříve.

Nebo pracovníky J&T Leasing ukolébala vidina vysoké marže? Společnost J&T Leasing totiž měla na pronájmu HW zařízení marži ve výši 42 %, což vyplývá z mailu, který dne 9. 3. 2023 poskytl přímo pan Nešetřil panu Janu Jarošovi, který informoval J&T Leasing o zmizení pana Janouška, a to na základě plné moci od společnosti Plus4U k informování J&T Leasing. Tento mail obsahuje komunikaci mezi panem Janouškem a Nešetřilem. Jeho součástí je mj. i přehledová tabulka, ze které se marže vypočítávala.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Obří podvod s elektronikou Apple: Janouškovy vztahy s manažery T-Mobile jsou nejasné

Kauza podvodů s elektronikou Apple za více než 6 miliard Kč: J&T Leasing nekomunikuje

V kauze miliardového podvodu s elektronikou Apple se nechali napálit i auditoři z PwC

U podnikatele Janouška zmizely miliardy. Jeho dodavatelé včetně T-Mobile se přou o vinu