V kauze miliardového podvodu s elektronikou Apple se nechali napálit i auditoři z PwC. (Ilustrační foto).

V kauze tuzemského mnohamiliardového podvodu s elektronikou firmy Apple se nechali napálit i pracovníci poradensko-auditorské společnosti PwC. Poukázal na to ve svém článku server SeznamZprávy. Společnost PwC v této kauze zkoumala smlouvy firem okolo e-shopu Mamut, ale žádné riziko neobjevila.

Jak zdůraznil server SeznamZprávy, roli v obří kauze se zmizelou elektronikou Apple z firem okolo e-shopu Mamut sehrála také velká poradenská firma PwC. Na objednávku T-Mobilu udělala rozbor smluv Mamutu, u nichž však panují pochybnosti, že vůbec existovaly.

Poradensko-auditorské společnost PwC patří do takzvané „velké čtyřky“. Je ve svém oboru jednou z největších a proklamovaně nejdůvěryhodnějších firem na světě.

Přesto pracovníci PwC ze zkoumání smluv e-shopu Mamutu a jeho partnerů nevyvodili závěr, že je s nimi něco špatně. A to v době, když již partnerské firmy Mamutu začaly mít problémy s platební morálkou.

E-shop Mamut provozovala firma Mammoth. Přes Mamut putovalo do spřízněných firem velké množství elektroniky značky Apple. Na přísunu telefonů, sluchátek a dalších zařízení do Mamutu se výrazně podílely firmy T-Mobile a J&T Leasing.

Janouškovy potíže

Hlavním organizátorem obchodů byl podnikatel Břetislav Janoušek. Telefony a sluchátka směřovaly z Mamutu do Janouškových firem SBJ Trade a J.A.E. Oficiálním důvodem byl další pronájem zařízení koncovým uživatelům.

Na sklonku roku 2022 však začaly mít Janouškovy firmy potíže s úhradou závazků. Letos vše vyústilo v krach e-shopu Mamut, zmizení Janouška, peněz i 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek AirPods.

T-Mobile a J&T Leasing hlásí škody v miliardách korun a koncern Unicorn, do jehož koncernu Mamut patří, se označil za oběť podvodu. Kauzu vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Jak uvedl SeznamZprávy, objem objednávaných zařízení z Mamutu byl v roce 2022 natolik velký, že se T-Mobile rozhodl prověřit úvěrové riziko u smluv na pronájem elektroniky.

„S ohledem na dosažení určitého objemu obchodů mezi T-Mobile a skupinou ovládanou Vladimírem Kovářem starším se T-Mobile rozhodl v létě 2022 ověřit kreditní riziko společnosti, která se v rámci obchodní spolupráce s touto skupinou stala nejvýznamnější. Šlo o společnost Mammoth z této skupiny,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivá.

T-Mobile tím podle Šedivé reagoval na zvýšený objem obchodů se skupinou, se kterou obchodoval pravidelně mnoho let a o jejíž kredibilitě tehdy neměl žádné pochybnosti. V rámci standardních procedur pověřil T-Mobile nezávislou a renomovanou třetí stranu prověrkou obchodů realizovaných společností Mammoth, vysvětlila mluvčí T-Mobile.

PwC: Nebyli jsme auditorem

T-Mobile se pro SeznamZprávy nechtěl vyjádřit k tomu, zda ověření kreditního rizika dělala konkrétně poradenská společnost PwC, či jiný renomovaný auditor. Redakce SZ Byznys však měla možnost se s výstupem seznámit. Z textu jednoznačně vyplývá, že jeho autorem je právě PwC.

Mluvčí české části PwC Aleš Černý pro SeznamZprávy uvedl, že charakterem nešlo o audit.

„Nejsme a nebyli jsme auditorem firmy Mammoth,“ reagoval.

T-Mobile údajně obdržel zprávu již v listopadu 2022, ale konečné písemné vyhotovení operátor obdržel až letos v lednu.

Podle Šedivé byl v mezidobí T-Mobile ze strany zpracovatele informován, že nedošlo k žádnému závažnému zjištění rizik. T-Mobile proto s dodávkami hardwaru pro firmu Mammoth dál pokračoval.

Rozbor kontraktů na pronájem elektroniky se uskutečnil i s pomocí dlužnické databáze Solus. Zpracovatel zprávy měl od společnosti Mammoth obdržet všechny smlouvy s jejími odběrateli. Následně měli analytici konzultantské společnosti z těchto smluv vybrat vzorek, který posoudí, a výsledek sdělit T-Mobilu.

„T-Mobile neměl ke smlouvám přístup, protože šlo o smlouvy společnosti Mammoth s třetími osobami. Řečeno jinými slovy, společnost T-Mobile se měla dozvědět, jestli jsou smlouvy v pořádku, či nikoli bez toho, aniž by samotné smlouvy viděla. Společnost T-Mobile v tomto ohledu spoléhala na profesionalitu a odbornost zpracovatele zprávy,“ uvedla Šedivá za T-Mobile.

Jak pouzkázal server SeznamZprávy (SZ), Národní centrála proti organizovanému zločinu, která vyšetřuje případ, pracuje s podezřením, že Janouškovy firmy smlouvy na pronájem iPhonů a sluchátek v tvrzeném objemu ve skutečnosti neuzavíraly, ale zařízení prodávaly.

Není proto jasné, z jakých podkladů odborníci z PwC při posuzování úvěrového rizika vycházeli. Ve zprávě pro operátora však přiznali, že si pravost dokumentů neprověřovali.

„PwC neověřovala podklady obdržené z jakékoliv strany během tohoto projektu, a to především ze strany společnosti Mammoth. Analýza prezentovaná PwC je tedy založená na zdrojích a informacích, které byly PwC poskytnuty,“ stojí podle serveru SZ v úvodu zprávy pro T-Mobile podepsané partnerem PwC Petrem Smutným.

Žádné pochybnosti

Přesto rozbor předložený poradenskou firmou v T-Mobilu žádné pochybnosti nevyvolal. Podle Šedivé se se zprávou seznámili zaměstnanci T-Mobilu, kteří byli zodpovědní za posouzení rizik.

„Kdyby zpráva obsahovala jakékoli pochybnosti o obchodech společnosti Mammoth s jejími odběrateli, T-Mobile by učinil vše pro to, aby ke škodě na straně společnosti T-Mobile nedošlo,“ uvedla tisková mluvčí pro SZ.

I vzhledem k tomu, že zpráva utvrdila T-Mobile o absenci rizik, pokračoval T-Mobile v dodávkách elektroniky.

Nad e-shopem Mamut stála v rámci koncernu Unicorn firma Plus4You. Ta již dříve uvedla, že Břetislav Janoušek odborníky z PwC obelhal.

„Dodal PwC podvrženou databázi klientů, ze které vyplývalo, že na jednoho údajného zákazníka připadají desítky zařízení Apple. Tuto zjevnou nesrovnalost nikdo nedokázal odhalit, resp. se zřejmě nikdo daty vůbec nezabýval, jinak by musel dospět k závěru, že informace nejsou pravdivé,“ uvedla mediální zástupkyně Plus4U z Unicornu Aneta Havlová.

Právě velký počet kontraktů, které rozbor PwC uvádí, je zarážející. Celkem jde zhruba o 271 tisíc smluv. Z toho přibližně 133 tisíc kontraktů mělo být uzavřeno se zaměstnanci společnosti Mammoth. Dalších 62 tisíc smluv se mělo týkat lidí z Unicornu.

Stovky tisíc smluv

Na začátku letošního roku Unicorn uváděl, že pro skupinu pracuje 2780 lidí. Smlouvy na elektroniku značky Apple se však netýkaly jen přímo lidí z holdingu, ale také například jejich rodinných příslušníků. Za hypotetického předpokladu, že každý člověk z Unicornu má čtyřčlennou rodinu, by to celkem představovalo 11 120 osob.

Každá smlouva uzavíraná Mammothem a jeho partnerskými firmami se navíc týkala jednoho zařízení. Jinými slovy, jeden telefon, jedna smlouva. To samé v případě sluchátek.

Pokud by tedy každý člen hypotetické čtyřčlenné rodiny všech lidí z Unicornu uzavřel po jedné smlouvě na iPhone a po jedné smlouvě na sluchátka AirPods, bylo by to celkem 22 240 kontraktů. Což je jen malá část z celkových více než 195 tisíc smluv, které v případě společnosti Mammoth a Unicorn uvádí v součtu zpráva od PwC.

SeznamZprávy informoval, že pro tuzemskou část poradensko-auditorské společnosti PwC je případ Mamut již druhou velkou nepříjemností během krátké doby. Její poradci utrpěli fiasko také v případě obřího krachu společnosti Arca Investments, kde se PwC významně podílela na vzniku reorganizačního plánu.

Stejně jako v případě analýzy pro T-Mobile byl hlavním autorem plánu jeden z šéfů PwC Petr Smutný. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Obří podvod s elektronikou Apple: Janouškovy vztahy s manažery T-Mobile jsou nejasné

U podnikatele Janouška zmizely miliardy. Jeho dodavatelé včetně T-Mobile se přou o vinu

Kauza podvodů s elektronikou Apple za více než 6 miliard Kč: J&T Leasing nekomunikuje