Světová banka v nové prognóze očekává další pokles ekonomiky a vyšší chudobu.

Světová banka ve své nejnovější zprávě Global Economic Prospects předvídá další pokles světové ekonomiky, nárůst zadlužení rozvojových zemí a prodloužení chudoby.  

Globální ekonomika má podle Světové banky do konce roku 2024 dosáhnout neslavného rekordu – půldekády nejpomalejšího růstu HDP.

Očekává se, že globální růst zpomalí již třetí rok v řadě – z loňských 2,6 % na 2,4 % v roce 2024, což je téměř tři čtvrtě procentního bodu pod průměrem roku 2010. Očekává se také, že rozvojové ekonomiky porostou pouze o 3,9 %, což je více než jeden procentní bod pod průměrem předchozího desetiletí.

„Po neuspokojivém výkonu v loňském roce by země s nízkými příjmy měly růst o 5,5 %, tedy méně, než se původně očekávalo. Do konce roku 2024 budou lidé přibližně v každé čtvrté rozvojové zemi a přibližně 40 % zemí s nízkými příjmy stále chudší, než byli v předvečer pandemie COVIDu v roce 2019, uvedla banka.

Ve vyspělých ekonomikách se pro letošní rok předpokládá zpomalení růstu na 1,2 % z 1,5 % v roce 2023.

První polovinu dekády, začínající v roce 2020, vidí Světová banka jako nejhorší za posledních 30 let kvůli pandemii, válce na Ukrajině, inflaci a růstu úrokových sazeb.

Cíl ukončit extrémní chudobu do roku 2030 se podle banky jeví jako nedosažitelný kvůli geopolitickým konfliktům.

Americká ekonomika loni vzrostla o 2,5 procenta, ale letos se očekává zpomalení na 1,6 procenta kvůli restriktivní měnové politice.

Situace v eurozóně je horší – očekává se tam růst HDP o 0,7 procenta.

Čína má letos vzrůst o 4,5 procenta, což je nejpomalejší tempo za tři desetiletí.

Rozvíjející se a rozvojové ekonomiky by měly letos vzrůst o 3,9 procenta, což nestačí k vymanění se z chudoby pro rostoucí populaci těchto zemí.

Světová banka očekává, že růst světového obchodu v roce 2024 bude pouze poloviční oproti průměru za deset let před pandemií. (sfr)