Ukrajinská média: Česko dodalo součástky do vrtulníků Rusku. (Ilustrační foto)

Klíčové součástky pro vojenské vrtulníky, které vyrábí První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, se dostaly do Ruska po začátku invaze na Ukrajinu. Ukrajinský server The Kyiv Independent (TKI) uvedl, že k tomu došlo s pomocí třetích stran v Kazachstánu a v Indii. Česká společnost tím mohla porušit sankce zavedené proti Rusku Evropskou unií.

PBS pochybení odmítá a na svých stránkách v úterý uvádí, že ukrajinská analýza čerpá informace z nespolehlivého zdroje a jde o falešné obvinění.

Aby Rusko sanovalo ztráty svých transportních vrtulníků Mi-8, potřebuje náhradní díly. Nejméně jeden z nich se ale nevyrábí v Rusku. Jedná se o pohonnou jednotku Safír MK/G MI nezbytnou ke spuštění hlavního motoru vrtulníku. Tu vyrábí pouze česká firma PBS.

Její nákup by Rusům teoreticky měly znemožnit mezinárodní sankce. V důsledku toho česká společnost PBS po dvaceti letech nepřetržitých dodávek zastavila prodej do Ruska.

Šetření ukrajinského think-tanku State Watch zveřejněné na serveru Kyiv Independent (TKI) ale odhalilo, že pohonné jednotky pro vrtulníky Mi-8 vyrobené společností PBS se do Ruska stále dodávají přes prostředníky v Asii.

Po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se pohonné jednotky Safír a další výrobky PBS mohly dostat do Ruska přes Indii. Indická společnost Space Era Materials And Processes (Space Era) dodala v letech 2022 až 2023 dvacet pohonných jednotek Safír přímo podniku KVZ v Rusku. Celkově se údajně jednalo o transakci za 8,5 milionu dolarů (19 milionů korun).

Další společnost v Indii, Deep Engineering Industries, po únoru 2022 také odeslala do Ruska komponenty pro Safíry, napsal TKI. Po zahájení ruské plnohodnotné invaze PBS uskutečnila pětašedesát dodávek této společnosti v celkové výši 14 milionů dolarů (313 milionů korun).

Údaje o indickém vývozu vykazují, že v letech 2022 až 2023 dodala společnost Deep Engineering do Ruska náhradní díly v  celkové hodnotě 151 tisíc dolarů (3,4 milionu korun), z toho bylo 32 tisíc dolarů (716 tisíc korun) za součástky pro pohonné jednotky Safír.

Evropská unie přijala 11. balíček sankcí proti Rusku, který cílí na obcházení stávajících opatření. EU od té doby může omezit prodej sankcionovaného zboží a technologií do třetích zemí, pokud tyto třetí země toto zboží nebo technologie dále přeprodají Rusku.

EU také zakázala tranzit citlivého zboží, jako jsou vyspělé technologie nebo materiály související s letectvím, vyvážené z EU do třetích zemí přes Rusko. (at)