Eurostat: Česko má devátou nejdražší elektřinu v EU. Z okolních zemí platí více jen Němci. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Česko má devátou nejdražší elektřinu v EU. Z okolních zemí platili v prvním pololetí letošního roku za elektřinu více jen odběratelé v Německu. Vyplynulo to z nejnovějších dat Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Porovnání Eurostatu již zahrnuje přesnější údaje zasílané z Českého statistického úřadu.

V 1. pololetí roku 2023 platili za elektřinu v průměru méně jak na Slovensku, tak v Polsku i v Rakousku.

V Česku se podle Eurostatu platilo v průměru 7,85 Kč za kilowatthodinu, v Rakousku to (v přepočtu) bylo 6,48 Kč, na Slovensku 4,62 Kč a v Polsku jen 4,33 Kč.

Německé domácnosti platily v průměru 10,10 Kč za kilowatthodinu.

V celé EU Česko skončilo na devátém místě, tedy ve třetině nejdražších zemí. Oproti průměru platili Češi za kilowatthodinu zhruba o 70 haléřů více.


STÁTY S NEJDRAŽŠÍ ELEKTŘINOU V EU:

Země  Cena za kWh)
Nizozemsko 11,62 Kč
Belgie 10,64 Kč
Rumunsko 10,28 Kč
Německo 10,10 Kč
Dánsko 9,32 Kč
Itálie 9,25 Kč
Kypr 9,15 Kč
Chorvatsko 8,10 Kč
Česko 7,85 Kč
Lotyšsko 7,47 Kč

Ve druhé polovině loňského roku zařadil Eurostat Česko dokonce na čtvrté nejhorší místo. Zpráva, že v Česku se platí za elektřinu přes devět korun za kilowatthodinu, vyvolala letops v dubnu odmítavou reakci vládních politiků i největšího dodavatele ČEZ.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil výsledky Eurostatu za matení veřejnosti. ČEZ dovozoval, že takovou cenu platily jen 2,5 procenta jeho zákazníků a průměrnou domácnost tehdy kilowatthodina stála zhruba polovinu.

Eurostat totiž k porovnání používal ceny z oficiálních ceníků, a ne ty, které lidé skutečně platili.

Ceníkové nabídky byly podstatně vyšší než průměrné ceny. (sfr)