Sněmovna schválila parametry státního rozpočtu ČR na rok 2024. Deficit bude 252 miliard Kč. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Poslanecká sněmovna schválila parametry státního rozpočtu České republiky na rok 2024. Deficit rozpočtu bude činit 252 miliard korun. Příjmy mají dosáhnout 1,94 bilionu korun. Výdaje jsou naplánovány na 2,19 bilionu korun. Pro návrh zákona hlasovali poslanci vládní pětikoalice. Opoziční hnutí ANO a SPD neuspěly s návrhy na vrácení rozpočtu vládě k přepracování.

Sněmovna v tzv. prvním čtení schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti tomu letošnímu o 43 miliard korun na 252 miliard korun.

Příjmy se proti letošku mají zvýšit o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun.

V dalším projednávání rozpočtu už poslanci tyto základní parametry údaje měnit nemohou, ale mohou navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Pro schválení státního rozpočtu v prvním čtení hlasovalo 87 poslanců vládní koalice. Koalici podpořil i nezařazený poslanec Ivo Vondrák zvolený původně za ANO.

Návrh rozpočtu na příští rok sleduje stejně jako rozpočty na předchozí dva roky totožný cíl. Tím je snižování schodku rozpočtu i veřejných financí, udržení sociálního smíru a investiční aktivita státu, informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zdůraznil, že proti předchozím rokům platí nyní tři nové zákony, které přinášejí povinné výdaje státnímu rozpočtu.

Prvním je závazek dávat dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu, dále zavedení automatické valorizace plateb za pojištěnce státu do systému zdravotního pojištění a také platy pedagogických pracovníků odpovídající 130 procentům průměrné mzdy v ekonomice.

Poukázal i na to, že v příštím roce má klesnout počet zaměstnanců placených státem o více než jedenáct tisíc. Nepůjde podle něj o hromadné výpovědi, ale o snižování počtu míst přirozenou fluktuací.

Na důchody půjde 706 miliard Kč

Nejvyšší část výdajů státního rozpočtu v roce 2024 budou tvořit sociální výdaje, které vzrostou proti letošním 1,065 bilionu korun. Výdaje na dávky důchodového pojištění se mají zvýšit o 19,4 miliardy korun. Směřovat na ně má celkem přes 706 miliard.

Na dani z přidané hodnoty chce státní rozpočet získat téměř 387 miliard korun, na spotřebních daních téměř 159 miliard a na daních z příjmů zaměstnanců více než 122 miliard.

Firmy by měly na daních z příjmů odvést 198 miliard korun. Na daních a sociálním pojištění dohromady by měli poplatníci odvést státu víc než 1,7 bilionu, informoval Stanjura.

Návrh státního rozpočtu počítá s růstem tuzemské ekonomiky v příštím roce o 2,3 procenta a růstem spotřeby domácností o 3,9 procenta.

Na růstu spotřeby domácností by se měl podílet obnovený nárůst reálných příjmů.

Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta. Vláda také očekává, že Česká národní banka začne v prvním čtvrtletí příštího roku snižovat úrokové sazby.


Ministr financí Zbyněk Stanjura už 5. října na Hradě seznámil prezidenta Petra Pavla s návrhem státního rozpočtu pro rok 2024.
Pavel označil návrh rozpočtu za realistický a vyvážený.


Opozice argumentovala podvody

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura oznámil, že poslanci SPD připraví pozměňovací návrhy, které by přesměrovaly podle Okamury zbytné výdaje do oblastí, v nichž by pomohly obyvatelům a firmám.

Okamura tvrdil, že návrh rozpočtu skrývá „řadu podvodů“, například když vláda nezapočítává do deficitu úvěr asi 24 miliard korun od Evropské investiční banky na dopravní infrastrukturu.

Odvolával se také na výtky někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a řekl, že Fialova vláda zadluží za dobu působení Česko o polovinu víc než bývalý Babišův kabinet.

Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová zpochybnila zvýšení rozpočtových příjmů o 19 miliard korun proti prvotnímu srpnovému návrhu a škrty 51,5 miliardy na obnovitelné zdroje a energetickou přenosovou síť, což podle ní zaplatí domácnosti, a zejména průmysl.

Schillerová v této souvislosti varovala před snížením hrubého domácího produktu. Příjmy jsou podle ní nadhodnoceny nejméně o 7,5 miliardy korun.

V případě půjčky od EIB zpochybnila její dlouhodobou výhodnost ve srovnání s běžnými tržními podmínkami. Reálný schodek návrhu rozpočtu je podle ní už nyní 270 miliard.

„Je to vrcholný kousek rozpočtové magie vlády Petra Fialy,“ prohlásila Schillerová.

Stanjura se vůči výtkám Schillerové ohradil. Navrhované příjmy jsou realistické, jsou potvrzeny výborem pro rozpočtové prognózy, uvedl. Celkové plánované příjmy se příští rok zvýší podle vládního návrhu o dvanáct miliard na 1,94 bilionu korun. Celkové plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda odsouhlasila státní rozpočet ČR na rok 2024. Počítá s deficitem ve výši 252 miliard