Ministr Válek slíbil dostatek antibiotik v Česku. Do listopadu plánuje získat 300 tisíc balení. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek slíbil, že během podzim jeho úřad zajistí dostatek antibiotik pro Českou republiku. Oznámil například dodávky 300 tisíc balení penicilinů včetně sirupů pro děti. Tento objem by měl podle ministra i s rezervou pokrýt domácí spotřebu. V poslední době čelí ministerstvo kritice za nedostatek léků v Česku.

Válkovo ministerstvo oznámilo, že se mu s výrobci a distributory podařilo dojednat dostatečné množství antibiotik – penicilinových či jiných – které zajistí pokrytí spotřeby během nadcházející sezóny.

Plány počítají s dodáním více než 130 tisíci balení tabletových penicilinů i sirupových penicilinů pro děti do začátku října a s dalšími 170 tisíci do první poloviny listopadu. Dodávky antibiotik, jako jsou například amoxicilin samostatný nebo v kombinaci s kyselinou klavulanovou, či jiná, jsou prý rovněž zajištěny v dostatečném množství.

“Chci ubezpečit občany, že zajištění dodávek léků je pro nás naprostou prioritou a jsem rád, že se nám daří vyjednávat dodávky tak, aby byl antibiotik dostatek.“

„Byť výpadkům nikdy nejde zcela zabránit, tak nepochybuji, že díky mimořádným i průběžným dodávkám dokážeme zajistit dostatek léků pro české pacienty. A o to jde především,” podotkl ministr Válek.

I nadále podle něho zasedá pracovní skupina pro řešení dostupnosti léků. Právě tato skupina je zodpovědná za to, že v průběhu tohoto roku byly mimořádně a urychleně dovezeny do České republiky stovky tisíc balení antibiotik ve formě tablet i suspenzí.

Zároveň bude v dohledné době projednána novela zákona o léčivech, která dá Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nové nástroje, jak minimalizovat dopady výpadků léků.

“Jako odborníci aktivně spolupracujeme s Ministerstvem zdravotnictví. Nedostatek penicilinu je celosvětový problém, který je řešen v řadě mezinárodních odborných doporučeních. Důvodem je mimo jiné nedostatek výrobních kapacit pro základní surovinu a vysoká spotřeba, která se projevila i v minulé sezóně respiračních onemocnění,“ prohlásil Milan Trojánek, předseda Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP a přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

„Jsme schopni penicilin nahradit stejně účinnými léky, které i Světová zdravotnická organizace řadí mezi vhodná antibiotika, a to i při respektu zásad správné antibiotické praxe. Chci občany ubezpečit, že není třeba panikařit. Rád bych jako lékař vyzval občany, aby nezapomínali na prevenci, včetně očkování proti respiračním infekcím, dbali o své zdraví a to nejen v podzimním období,“ dodal.

Že má Česko velký problém s nedostatkem léků, pocítilo v posledních měsících mnoho lidí, kteří sháněli penicilin, sirupy pro děti, inzuliny a další léky.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůraznil, že resort jedná s výrobci po celém světě.

„Pokud by problém byla jenom cena, tak řešení je jednoduché. Není to hlavní problém,“ doplnil.

Válek také informoval, že Česko jednalo například s výrobci v Koreji. Rovněž počítá, že bude jednat i v Japonsku. Jednou z cest je podle něj do Evropy dostat výrobce, kteří dosud do Evropy léky nedodávali. (sfr)