Obce mohou na firmy uvalit nejvyšší daň, posvětil Ústavní soud. (Ilustrační foto)

Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například hlučné a znečišťující tovární areály a jiné. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec navýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra již dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takovéto selektivní daňové zatížení.

Ústavní soud považoval opatření obce Řepov za racionální a odůvodněné. Obec měla snahu kompenzovat některé zvýšené ekologické zátěže, uvedl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Výrok nálezu v jednací síni vyhlásil předseda soudu Pavel Rychetský, který v této roli vystoupil naposledy. Druhé funkční období mu končí 7. srpna.

Řepov leží jihovýchodně od Mladé Boleslavi, na dohled rozsáhlého areálu automobilky Škoda. Zvýšený koeficient 5 stanovuje vyhláška například pro logistický komplex společnosti M. Preymesser, výrobní areál firmy ITW Pronovia, závod společnosti Wienerberger nebo další parcely mezi železniční tratí a silnicí z Mladé Boleslavi na Sobotku na Jičínsku.

Dle starosty Milana Zachaře, chce obec Řepov prostředky využít zejména na opravy silnic, které jsou zatížené dopravou z firem. Příjem z daně by mohl být pro obec tři až čtyři miliony korun ročně.

Zákon říká, že obce mohou na celém svém území nebo v jeho části stanovit místní koeficient, kterým se zvyšuje daň z nemovitostí až na pětinásobek. Asi desetina obcí v Česku již letos zvýšila daň z nemovitosti. Podle vnitra se vyšší daň měla uplatňovat v celé části obce.

Podle resortu vnitra však pojem „část obce“ nelze vykládat tak, že samospráva koeficient selektivně uplatní na vybrané prostory a objekty konkrétních výrobních a průmyslových závodů, logistických center a dalších podnikatelských areálů, rozeseté po celém jejím katastru. Zákon počítá spíše s celou konkrétní čtvrtí, osadou nebo místní částí.

Podle Šimíčka by výklad prosazovaný vnitrem nebyl v důsledku racionální a férový. Může dojít k tomu, že domek vedle spalovny odpadu by měl vyšší zdanění jen kvůli tomu, ze stojí v jejím sousedství stojí.

„Jsou to totiž právě místní samosprávy, které – oproti ‚celostátnímu‘ normotvůrci – mohou efektivně zajistit, aby výše zdanění nemovitostí skutečně odpovídala negativním externalitám, které jsou spojeny s nemovitostmi v konkrétním místě žití,“ stojí v nálezu.

Výlučným příjemcem výnosů daně z pozemků a staveb jsou v České republice obce, na jejichž území se nemovitosti nachází. (at)