Rusko kritizuje "jadernou hrozbu" dodávek amerických stíhaček F-16 Ukrajině. (Ilustrační foto).

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ z vytváření jaderné hrozby vůči Rusku, kterou má podle něho představovat plánovaná dodávka amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu.

Lavrov v rozhovoru pro ruský web Lenta.ru prohlásil, že „USA a jejich satelity v NATO vytvářejí riziko přímé vojenské konfrontace s Ruskem, což by mohlo mít katastrofální následky.“

Rusko podle Lavrova nemůže ignorovat skutečnost, že letadla F-16, která má Západ dodat Ukrajině, by mohla potenciálně nést jaderné zbraně.

„Samotná existence těchto systémů v ukrajinských ozbrojených silách bude pro nás představovat jadernou hrozbu ze strany Západu,“ dodal.

Ruský ministr odmítl tvrzení, že by Rusko plánovalo provést taktický jaderný úder na Ukrajině. Šéf ruské diplomacie zdůraznil, že podmínky použití takových zbraní jsou dobře známy.

Ukrajina se chystá nasadit stíhačky F-16 do března 2024, oznámil ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Žádná vláda se však dosud nezavázala poskytnout Ukrajině tato letadla.

Na začátku srpna má začít koalice jedenácti zemí s výcvikem ukrajinských pilotů pro obsluhu bojových letounů F-16 v Dánsku.

Plánováno je také vytvoření výcvikového střediska v Rumunsku. Výcvik ukrjainských pilotů v Dánsku by měl trvat šest až osm měsíců.

Koalice zahrnuje Belgie, Británii, Dánsko, Kanadu, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko. Některé z uvedených zemí nemají letouny F-16 ve svém arzenálu.

Dánsko má 43 stíhaček F-16, z nichž 30 je v aktivním provozu. Nyní je ale nahrazuje moderními stíhačkami F-35 a starší stroje je ochotno poskytnout Ukrajině.

Spojené státy už dříve naznačily, že nebudou spojencům bránit v dodání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu. Americká vláda se chystá povolit reexport stíhaček oficiálně, žádost o to však zatím nedostala. (sfr)