FAO: Potraviny ve světě v červnu zlevnily. V Česku potraviny stále zdražují. (Ilustrační foto)

Ceny potravin ve světě během června opět klesly a jsou nejnižší od dubna 2021. Vyplynulo to z aktuální zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Za pokles může hlavně vývoj cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků.

Index cen potravin FAO, který sleduje měsíční změny mezinárodních cen běžně obchodovaných potravinářských komodit, dosáhl v červnu v průměru 122,3 bodu, což je o 1,4 procenta méně než v květnu a o 23,4 procenta od svého maxima v březnu 2022.

Podle dat FAO se index cen rostlinných olejů snížil o 2,4 procenta a je na nejnižší úrovni od listopadu 2020. Nižší světové ceny palmového a slunečnicového oleje více než vyrovnaly zvýšení cenových nabídek sójového a řepkového oleje ovlivněné povětrnostními podmínkami v hlavních pěstitelských regionech.

Ceny obilovin se především díky kukuřici, ječmenu, pšenici a rýži snížily o 2,1 procenta.

Index cen cukru FAO klesl o 3,2 procenta, což je první pokles po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních nárůstech, způsobených především dobrým pokrokem ve sklizni cukrové třtiny v Brazílii a pomalou globální poptávkou po dovozu, zejména z Číny.

Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 %, když došlo ke snížení mezinárodních cen sýrů, i když světové ceny másla rostly, taženy aktivní poptávkou po okamžitých dodávkách, zejména ze Středního východu.

Index cen masa FAO se v červnu prakticky nezměnil, přičemž ceny drůbežího masa vzrostly na pozadí vysoké poptávky po dovozu z východní Asie uprostřed pokračujících problémů s dodávkami souvisejícími s rozšířeným propuknutím ptačí chřipky. Mezinárodní ceny vepřového masa rovněž vzrostly, zatímco ceny hovězího a ovčího masa poklesly v důsledku zvýšené vývozní dostupnosti z Oceánie.

V Česku podle informací ČSÚ se ceny zemědělských výrobců v květnu meziměsíčně snížily o 5,2 %. Klesly ceny vajec o 10,3 %, obilovin o 6,3 %, brambor o 6,0 %, olejnin o 5,4 % a mléka o 5,3 %.

Vzrostly ceny ovoce o 11,9 %, drůbeže o 1,7 % a prasat o 0,9 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců poprvé po 26 měsících nižší, a to o 10,2 % (v dubnu ještě vyšší o 0,1 %).

V rostlinné výrobě ceny klesly o 24,4 %. Nižší byly ceny olejnin o 33,7 % a obilovin o 23,6 %. Zvýšily se ceny čerstvé zeleniny o 20,1 % a brambor o 16,4 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 11,1 %.

Vzrostly ceny vajec o 38,5 %, prasat o 20,7 %, drůbeže o 14,2 % a mléka o 7,5 %.

Spotřebitelské ceny v květnu v ČR meziročně vzrostly o 11,1 %, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zmírnily svůj růst ceny chleba na 15,8 % (v dubnu 21,1 %), masa na 8,7 % (v dubnu 12,7 %), polotučného trvanlivého mléka na 5,4 % (v dubnu 19,2 %), vajec na 32,3 % (v dubnu 41,2 %).

Toto zmírnění meziročního cenového růstu bylo podle ČSÚ zejména důsledkem cenového vývoje v loňském roce. Ceny másla byly meziročně nižší o 19,7 % (v dubnu pokles o 6,3 %). (sfr)