Podle unijních auditorů nemá EU na slíbené snížení emisí dostatek financí. (Ilustrační foto)

Evropský účetní dvůr (ECA) pochybuje o tom, že Evropská unie bude schopna do roku 2030 dosáhnout slíbeného snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent oproti konci minulého století. Unijní kontrolní orgán to zveřejnil po vypracování zprávy o plnění klimatických cílů. Podle ECA nic nenasvědčuje tomu, že EU má pro splnění cíle dostatek financí.

ECA se zaobíral také sliby spojenými s termínem roku 2020, které EU podle loňských závěrů Evropské komise splnila. Auditoři upozorňují, že k tomu přispěly vnější okolnosti včetně pandemie covidu. Současně kritizují členské státy za netransparentnost při plnění národních cílů včetně omezených informací o skutečných nákladech.

Vyhlídky k roku 2030 podle účetního dvora nejsou optimistické.

„Nic nenaznačuje tomu, že pro dosažení cílů pro rok 2030 je k dispozici dostatek finančních prostředků, a to zejména ze soukromého sektoru, s jehož značným přispěním se počítalo,“ uvádí v tiskové zprávě ECA.

Podle auditorů nic nenasvědčuje tomu, že EU má pro splnění cíle dostatečné finance. EU ve svém dlouhodobém plánu rozpočtu pro roky 2021 až 2027 vyčlenila na boj proti změnám klimatu zhruba 87 miliard (zhruba dva biliony Kč) na rok.

„To je méně než deset procent celkových investic potřebných k dosažení cílů pro rok 2030,“ kritizují unijní auditoři.

Nová zpráva posiluje nedůvěru v unijní klimatickou politiku poté, co Evropská agentura pro životní prostředí již loni uvedla, že přijímaná opatření nejsou pro 55procentní snížení emisí dostatečná. Jejich zavedení by vyústilo do roku 2030 v pokles emisí oproti roku 1990 o 41 procent.

EEA odhadla, že v roce 2021 dosáhl pokles 29 procent proti referenční hodnotě. EU podle deklarovaných cílů chce po 55procentním snížení v roce 2030 dosáhnout v roce 2050 klimatické neutrality, tedy rovnováhou mezi objemem vypouštěných skleníkových plynů a kapacitami na jejich pohlcování. Plány souvisí se závazkem mezinárodního společenství zastavit globální oteplování, a zamezit tak prohlubování následků lidstvem poháněných klimatických změn.

Účetní dvůr ve své zprávě naopak potvrzuje, že země Evropské unie dosahují proti ostatním vyspělým ekonomikám dobrých výsledků ve snižování emisí. Podle ECA, ale nezapočítává emise spojené s obchodem a mezinárodní leteckou a námořní dopravou.(at)