V Česku se daří hazardu. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, ale výběr daně jen o 24 %. (Ilustrační foto)

Při prověrce státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi.

Kontroloři dále například zjistili, že zařazení nelegálních internetových hazardních her na seznam nepovolených trvá i více než rok.

Specializovaný finanční úřad (SFÚ) v kontrolovaném období detekoval celkem 794 nelegálních provozovatelů hazardních her. To je 15× více než těch s vydaným povolením. NKÚ kontroloval pět subjektů, mezi nimi právě MF a SFÚ.

Během kontroly financí spojených s hazardními hrami a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) problémy s fungováním Ministerstva financí (MF). Bylo zjištěno, že MF nedostatečně postupovalo proti provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon.

V letech 2017 až 2021 hráči vsadili celkem 1,80 bil. Kč, celkové inkaso daně z hazardních her dosáhlo 50,5 mld. Kč. Výběr daně tak v uvedených letech vzrostl o 24 %, zatímco přijaté sázky o 119 %. Z toho vklady do internetových her se zvýšily dokonce téměř o 300 %. Kontrola poukázala na to, že hazardní hry se přesouvají z kamenných provozoven na internet rychleji než dozor nad nimi.

Na strmý růst internetových her reagovaly dozorové orgány se zpožděním a nedostatečně. Zatímco v letech 2020 a 2021 provedla Celní správa ČR v kamenných provozovnách 239 kontrol, u provozovatelů internetových her jich uskutečnila jen 80.

Ačkoliv výdaje na informační systémy (IS) činily 174,1 mil. Kč, nejsou plně funkční a neposkytují orgánům státní správy úplná, zcela využitelná a spolehlivá data. MF předčasně ukončilo vývoj nového systému AISG a udržuje nadále v provozu původní nevyhovující IS. Peněžní prostředky tak byly z části vynaloženy nehospodárně a neúčelně.

O nespolehlivosti dat nového IS svědčí výsledky kontroly vzorku 15 daňových přiznání provozovatelů hazardních her. Data v AISG se ani v jednom případě neshodovala s údaji z daňových přiznání. Správce daně z hazardních her využíval data z informačního systému pouze pro formální kontrolu, ale ne pro daňové řízení.

MF také nedokázalo správně sledovat přijaté kauce a často porušovalo zákony týkající se jejich správy. Tyto nedostatky vedly ke ztrátě příležitosti k uhrazení daňových nedoplatků a pokut ve výši 45 milionů korun.

I když podle zákona může být provozovateli hazardních her v případě opakovaných porušení právních předpisů zrušeno základní povolení, MF tuto možnost nevyužívalo.

Nezrušilo povolení ani provozovateli, který v letech 2017 až 2021 obdržel za opakované porušování zákona o hazardních hrách od Celní správy 76 pokut v celkové výši 4,62 mil. Kč. Kontroloři v této souvislosti upozornili také na skutečnost, že pokuty byly ukládány na samé spodní zákonné hranici. Například u zmíněného provozovatele dosahovaly za jednotlivé přestupky v průměru 0,06–1,17 % možného maxima. Celkem orgány Celní správy uložily v letech 2017 až 2021 pravomocné pokuty ve výši 94,2 mil. Kč.

Peněžní prostředky určené na informační systémy nebyly plně funkční a neposkytovaly kompletní a spolehlivá data.

NKÚ tuto skutečnost vyhodnotil jako projev snížené účinnosti zákona o hazardních hrách v oblasti ochrany sázejících a doporučil změnou zákona zpřesnit kritéria pro posuzování nepovolených internetových her a zefektivnit tak proces blokace příslušných internetových stránek. (at)