Učitelům v Česku uzákonili platy ve výši 130 procent průměrné mzdy v zemi. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Učitelům v Česku uzákonili platy ve výši 130 procent průměrné mzdy v zemi. Vládní návrh ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna a odsouhlasila tak zákon o pedagogických pracovnících. Ten zakotvuje objem peněz na platy učitelů.

Ministerstvo školství vyhlásí normativy, aby celková výše finančních prostředků na platy učitelů odpovídala v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční nominální mzdy.

Podle bývalého ministra školství za STAN, Petra Gazdíka, se učitelé stávají jedinou profesí, která bude mít své platy garantovány v zákoně.

Tato garance však neznamená plat každého jednoho učitele.

Ředitelé tak budou mít možnost ohodnotit něklteré učitele i nad rámec uvedených sto třiceti procent. Jiní zase budou mít platy nižší, než je zákonem schválená „normativní úroveň“.

Pro zákon jako celek hlasovalo 94 ze 136 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti, zdrželi se poslanci SPD a část klubu ANO.

Původní vládní návrh, kteří koaliční poslanci upravili, počítal s tím, že zákon bude obdobně řešit odměňování všech pedagogických pracovníků.

Mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství budou mít od příštího roku zákonem zaručenu jen učitelé.

Učitelé včetně vedoucích pracovníků loni v průměru dostávali podle informací ministerstva školství hrubou měsíční odměnu ve výši 48.204 korun. Plat jim tak meziročně vzrostl o 0,8 procenta. Od nástupu vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2017 se pedagogům mzda v průměru zvedla o 52,8 procenta. Do dat nebyli započteni vysokoškolští pedagogové.

Schválená novela také zavádí pozici „provázejícího učitele“ pro zvýšení kvality pedagogických praxí a systém „uvádějících učitelů“, kteří by po dobu dvou let podporovali začínající kolegy.

Vysokoškoláci budou moci učit podle předlohu po omezenou dobu tří let na druhých stupních základních škol a na středních školách jako kvalifikovaní pedagogové i bez učitelského vzdělání. (sfr)