Nizozemské město Haarlem se od roku 2024 stane prvním na světě, kde se na veřejných prostranstvích zakáže reklama na maso. (Ilustrační foto)

Nizozemské město Haarlem zakázalo od roku 2024 reklamu na maso. Stane se tak prvním na světě, kde se na veřejných prostranstvích zakáže reklama na maso. Město se tak rozhodlo na základě zjištění vědců, že konzumace masa přispívá ke klimatické krizi, proto chce Haarlem snížit jeho spotřebu. 

Reklamy nebudou povoleny v autobusech, na zastávkách a na reklamních obrazovkách na veřejnosti.

Zástupci masného průmyslu však krok kritizují. Město podle nich „zachází příliš daleko, když lidem říká, co je pro ně nejlepší“.

Množství masa zkonzumovaného v Nizozemsku v současnosti činí 89,3 kilogramů na osobu, což je nad celosvětovým průměrem.

Nedávné studie naznačují, že celosvětová produkce potravin je zodpovědná za jednu třetinu všech emisí, jež způsobují oteplování planety. Využívání zvířat k výrobě masa představuje dvojnásobné znečištění než produkce rostlinných potravin.

Lesy, které pohlcují oxid uhličitý, jsou káceny kvůli pastvě zvířat. Hnojiva, která zemědělci používají k jejich krmení, jsou zase bohatá na dusík, který může přispívat ke znečišťování vody a ovzduší, změně klimatu a poškozování ozonové vrstvy. Hospodářská zvířata také produkují velké množství metanu.

V Haarlemu už dříve zakázali reklamy na fosilní produkty a výrobky, které přispívají ke znečišťování prostředí emisemi dusíku. V jiných nizozemských městech, jako jsou Amsterdam, Haag nebo Leiden, jsou zakázány třeba reklamy na cestování letadlem. (pel)