IKEA Česká republika zaměstnala 13 uprchlíků a poskytla jim přes 400 hodin lekcí češtiny a pracovních dovedností. (Foto: IKEA)

Od začátku války už z Ukrajiny uteklo více než šest miliónů lidí. Podle UNHCR, Agentury OSN pro uprchlíky, počet lidí nucených uprchnout před konflikty, násilím, porušováním lidských práv a pronásledováním poprvé v novodobé historii přesáhl 100 milionů, což se dotýká i Česka, Maďarska a Slovenska. V reakci na tato fakta IKEA pokračuje v humanitární pomoci a integraci uprchlíků.

V roce 2021 IKEA Česká republika spustila Program pro rozvoj kompetencí uprchlíků (Skills for Employment), jehož cílem je do roku 2023 zaměstnat 32 nových kolegů z řad uprchlíků.

Třináct z nich už v IKEA pracuje. V rámci tohoto programu IKEA spolu s Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty v ČR připravila přes 400 hodin lekcí pro 54 účastníků.

V letošním roce Ingka Group ve spolupráci s UNHCR a Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty v ČR povede osvětovou kampaň „Společně pro všechny uprchlíky“, která začne 13. června a vyvrcholí 20. června během Světového dne uprchlíků.

Kromě práce na odstranění předsudků a mylných představ o uprchlících společnost Ingka Group doufá, že pro UNHCR získá 20 milionů eur, aby pomohla doplnit chybějící finanční zdroje a podpořila řešení humanitární krize, která na uprchlíky dopadá nejvíc. Lidé budou moci snadno až do srpna 2022 přispívat online a prostřednictvím aplikace IKEA během online nákupů.

„Uprchlíci a vysídlení lidé po celém světě hledají příležitosti, které jim umožní se lépe do nové komunity začlenit. Korporace a soukromý sektor v tom mohou hrát velkou roli. Uvědomujeme si, že uprchlíci přináší dovednosti, rozmanitost a nové pohledy, které jsou přínosem pro podnikání i celou společnost,“ uvedl Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi z IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Dodává také, že každý z nás by měl mít právo na lepší život. Bez ohledu na to, kdo jsme nebo odkud pocházíme. Pomoc uprchlíkům najít práci není jen otázkou humanitární pomoci. Je to dobré i pro podnikání.

V rámci iniciativy Skills for Employment Ingka Group dosud podpořila celosvětově více než 1 400 uprchlíků a žadatelů o azyl. Cílem je, aby uprchlíci zlepšili svou zaměstnatelnost, jazykové dovednosti a získali pracovní zkušenosti, které jim usnadní přístup k práci buď ve společnostech skupiny Ingka, nebo v jiných firmách.

V porovnání s loňským rokem počet účastníků narostl o 900 lidí. A toto číslo poroste ještě rychleji, protože do konce roku 2022 je cílem dosáhnout počtu 2 500 lidí ve 30 zemích.

Brožura Skills for Employment s podtitulem „Návod, jak uprchlíkům otevřít cesty ke slušné práci“, obsahuje proces o sedmi krocích a poznatky i tipy, které Ingka Group v průběhu let shromáždila.

Má inspirovat a povzbuzovat společnosti, aby věnovaly smysluplné integraci uprchlíků na pracovním trhu.

„Programu pro rozvoj kompetencí uprchlíků se daří prolamovat i izolaci lidí, kteří přišli z jiné země. Někteří z účastníků žili v Česku už delší dobu, ale až díky programu se potkali s někým, kdo jim ukázal nové cesty a budoucnost se jim najednou otevřela,“ řekla Lucie Kellnerová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR v novém dílu IKEA Podcastu, který se problematice detailně věnuje.

IKEA Česká republika nadále podporuje množství místních iniciativ, které pomáhají uprchlíkům zasažených válkou, a to ve spolupráci s nevládními organizacemi, komunitami, obcemi a dlouhodobými partnery.

Na začátku války se Ingka Group zavázala věnovat na pomoc Ukrajině celkem 10 milionů eur, z čehož 1,6 milionu je přiděleno regionu Česka, Maďarska a Slovenska.

Za téměř 4 měsíce IKEA darovala zhruba 90 tisíc výrobků v celkové hodnotě více téměř 17 milionů Kč. Reálně jsme tak podpořili přes 40 tisíc uprchlíků.

„Pomoc jsme naplánovali v několika vlnách. V první vlně jsme se zabývali nejnaléhavějšími potřebami na hraničních přechodech, v asistenčních centrech a dočasných ubytovacích zařízeních. S rostoucí infrastrukturou jsme se poté začali zaměřovat na vybavení střednědobého a dlouhodobého ubytování a dětských koutků. Zatím nejnovější fáze se týká dlouhodobé a systematické pomoci, včetně zaměstnávání Ukrajinců a podpory velkoformátových projektů,“ řekla Barbora Geršlová, hlavní koordinátorka humanitární pomoci IKEA a manažerka pro udržitelnost IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.


Některé příklady projektů a pomoci:

  • Primární věcné dary od maloobchodních a dodavatelských organizací IKEA prostřednictvím zavedených partnerů. Dary zahrnují postele, matrace, hračky a další nábytek.
  • Vybavení krátkodobého i dlouhodobého ubytování pro lidi postižené válkou ve spolupráci s místními komunitami.
  • Jedním z největších projektů je podpora 100 dětských skupin (projekt, v rámci kterého pomáháme vybavit 100 zařízení péče o děti s kapacitou 2 400 až 3 600 dětí, abychom podpořili zaměstnanost jejich rodičů), poskytnutí tisíců výrobků Ministerstvu vnitra a vybavení 90 bytů na Ostravsku, abychom uprchlíkům z Ukrajiny umožnili důstojnou integraci.

(pel)