Obědy v restauracích podražily v celé ČR. V Čechách lidé zaplatí za obědy v průměru o osm korun více než na Moravě. (ilustrační foto)

Lidí v Česku chodí do restaurací zhruba o polovinu méně, než v době před covidem. Důvodem je zvýšení cen, když například oběd v průměru za 2 roky podražil o 35 korun. Podle společnosti Edenred oběd v restauraci v březnu meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun.

Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun.

Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit, uvedla společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity.

Ve srovnání se třetím měsícem roku 2020 Češi za oběd v restauraci letos v březnu zaplatili o přibližně 35 korun více. Od března 2017 průměrná cena vzrostla o 48 korun. Společnost Edenred upozornila, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů.

„V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 procent, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší,“ zdůraznila.

Nejrychleji jídlo a útraty v restauracích stoupají od přelomu jara a léta předloňského roku, tedy v době prvního rozvolnění protiepidemických opatření. Poměrně dlouhé období se ve stravovacích provozech mimo hlavní město dal oběd pořídit kolem 100 korun. V současné době však většinou na oběd nestačí ani 150 korun.

Nejvýrazněji rostou ceny obědů v Plzni, kde za poslední dva roky obědy podražily asi o čtvrtinu. Za posledních pět let to bylo o 52 procent na současných 162,5 koruny.

V Čechách lidé zaplatí za obědy v průměru o osm korun více než na Moravě.

Inflace v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně stoupla na 11,1 procenta a byla nejvyšší od června 1998. (sfr)