Svět je na cestě ke klimatické katastrofě, varovala OSN. (Ilustrační foto)

Svět je na cestě ke klimatické katastrofě, varovala Organizace spojených národů (OSN). Současné úsilí států je podle ní zcela nedostatečné a aktuální klimatické závazky na snižování emisí skleníkových plynů povedou k růstu teploty na Zemi o 2,7 stupně Celsia do konce století. 

Organizace to uvedla v nové zprávě.

Klimatickou dohodu v roce 2015 v Paříži podepsalo 195 států. Jejím cílem je globální snižování emisí skleníkových plynů tak, aby se podařilo udržet globální zvyšování teploty co nejblíže hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

„Pokud v příštím desetiletí nedojde k významnému snížení emisí, navždy ztratíme možnost dosáhnout oteplení o 1,5 stupně. Stále jsme na cestě ke klimatické katastrofě,“ řekl generální tajemník OSN António Guterres.

Je podle něj absolutně nezbytné, aby ještě před Glasgow nebo na místě všechny země ze skupiny G20 doložily, že jsou schopné hranici 1,5 stupně dodržet.

Ve Skotsku mají od neděle jednat představitelé zemí z celého světa o dalším společném postupu proti změnám klimatu na konferenci COP26.

Pokud by se emise skleníkových plynů dostávaly do atmosféry stejným tempem, jako je tomu teď, planeta by se do konce století oteplila o 2,7 stupně Celsia.

Podle každoroční zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) by k omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia bylo potřeba snížit stávající emise do roku 2030 o celých 55 procent.

Pokud se v následujícím desetiletí sníží o 30 procent, udržel by se nárůst teploty pod hranicí 2 stupňů Celsia. (pel)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

Za globální oteplování může lidstvo a jeho aktivita, tvrdí 99,9 procenta vědců