Studie: Ekonomické rozdíly mezi kraji v ČR jsou propastné a dál se prohlubují. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomické rozdíly mezi kraji v České republice jsou propastné. A místo toho, aby se srovnávaly, se jen dál prohlubují. Zatímco ekonomika Prahy a Středočeského kraje mezi lety 1996 až 2019 vzrostla 2,5krát, Karlovarský kraj je na stejné úrovni jako před 25 lety. 

Ukázala to studie o diskriminaci na českém trhu práce v socioekonomickém kontextu, kterou představil na konferenci Asociace samostatných odborů děkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer.

Šetření zaměřené na makroekonomický vývoj v regionech a odvětvích si posvítila i na rozdíly v odměňování. Porovnával se přitom vývoj hrubého domácího produktu (HDP) mezi lety 1996 a 2019.

Fisher zmínil, že česká ekonomika vzrostla za sledované období ve stálých cenách zhruba o 80 procent.

Zatímco ekonomika Prahy a Středočeského kraje mezi lety 1996 až 2019 vzrostla 2,5krát, Karlovarský kraj je na stejné úrovni jako před 25 lety. A už tehdy byl nejslabší.

Výkon Moravskoslezského a Ústeckého kraje se podle údajů zvýšil zhruba 0,5krát.

Volební lídr koalice Pirátů a Starostů v Ústeckém kraji nedávno region přirovnal ekonomicky k Rumunsku.

O Karlovarském kraji zase před časem premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že je „úplně nejhorší historicky ve všem“.

Od roku 2014 do 2019 pak Česko zažívalo silnou konjunkturu. Podle studie se odstup mezi nejsilnějšími a nejslabšími kraji ještě rychleji prohluboval.

Fisher také upozornil, že „pokračují výrazné regionální divergence s časovanou bombou Karlovarského a možná Ústeckého kraje. (pel)