Ukrajinské jednotky údajně zastavily postup Rusů u Charkova. Putin: Vše jde podle plánu.

Ukrajinské jednotky údajně zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Podle ruského prezidenta Putina jde u Charkova vše podle plánu. Ruské jednotky prý postupují ve všech směrech, doplnil tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace Sergej Šojgu.

Ukrajinská armáda tvrzení ruské strany popřela.

„Situace v charkovském sektoru je nadále složitá, ale dynamicky se vyvíjí. Naše obranné síly ji částečně stabilizovaly a postup nepřítele v některých zónách a na některých místech zastavili,“ uvedl mluvčí ukrajinské armády.

Ruské jednotky spustily novou ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny 10. května. Samotný Charkov je od hranice s Ruskem vzdálen asi 30 kilometrů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zavítal do Charkova a na místě zdůraznil, že situace na této části fronty je momentálně „extrémně složitá“, ale ukrajinská armáda ji má nadále pod kontrolou.

Zelenskyj upřesnil, že ukrajinské armádě se podařilo situaci na severu Charkovské oblasti stabilizovat. Rusové podle něj pronikli přes hranice na ukrajinské území do vzdálenosti několika kilometrů.

„Nejhlubší bod jejich postupu je deset kilometrů,“ řekl.

Invazní ruští vojáci se podle něj dostali pouze k první ukrajinské obranné linii.

Ve svém statusu na platformě Telegram Zelenskyj kromě toho napsal, že ukrajinští vojáci „způsobují okupantům značné ztráty“. Dodal, že pro složitost situace na severovýchodě Ukrajiny velení posiluje ukrajinské jednotky.

Podle Kyjeva se ruské jednotky snaží dosáhnout taktických zisků v oblasti obce Lukianci a města Vovčansk, ale ukrajinské protiútoky, dělostřelectvo a útoky bezpilotních letadel jim brání prosadit se v těchto oblastech.

Snížení aktivity ruské armády na tomto úseku fronty komentoval ve čtvrtek i generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny, který uvedl, že ukrajinská vojáci zmařili plány Ruska proniknout co nejhlouběji do městské zástavby Vovčanska a opevnit se tam.



Putin: U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím druhého největšího ukrajinského města Charkova ale zatím nepočítá.

Putin při ukončení dvoudenní návštěvy Číny uvedl, že bude sledovat dění na červnové švýcarské konferenci o Ukrajině. Je ale přesvědčen, že jejím cílem je přijít s ultimátem pro Rusko.

Putin, který před více než dvěma roky zahájil válku na Ukrajině, obvinil Kyjev za nynější ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti. Rusko podle něj potřebuje nárazníkovou zónu pro vlastní bezpečnost kvůli ukrajinským útokům na ruskou Belgorodskou oblast, která leží u hranic.

Putin také zopakoval tvrzení, že Rusko se nikdy nebránilo vyjednávání. Moskva se prý snaží přijít na to, komu může ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině věřit.

V souvislosti s možným budoucím podpisem dohody s Ukrajinou Putin zpochybnil politickou legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho normální volební období tento měsíc končí, ale kvůli stannému právu vyhlášenému na začátku války se nyní volby neuskuteční. (sfr)