Japonsko se snaží globálně prosadit omezení pro digitální měny.

Japonsko tlačí na globální omezení kryptoměn. Tokio má totiž z digitálních měn a jejich rostoucí popularity čím dál větší strach. Obává se totiž, že šíření nových forem soukromých platidel může ohrozit fungování finančního systému. 

„Japonsko už nemůže na kryptoměny jen tak koukat. Jejich vývoj je příliš rychlý,“ uvedl pro jeden z japonských úředníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Japonská vláda se snaží globálně prosadit stanovení přísnějších pravidel pro soukromé digitální měny.

V minulém týdnu Japonská agentura pro finanční služby (FSA) za účelem prohloubení dialogu se svými protějšky zřídila oddělení pro dohled nad regulací digitální měny.

Tamní ministerstvo financí pak uvažuje o navýšení počtu zaměstnanců.

Přísnější pravidla se mají týkat zejména stablecoinů, tedy digitálních měn vázaných na reálná aktiva. Na rozdíl od většiny kryptoměn se totiž drží na stabilní hodnotě.

A pozadu nezůstává ani tamní centrální banka, která chce usilovat o zavedení digitálního japonského jenu, který by mohl sloužit jako bezpečnější alternativa ke klasickým kryptoměnám typu bitcoin.

Důvodem jsou zvyšující se obavy z toho, že soukromé digitální měny se mohou stát příliš oblíbenými, což by mohlo mohlo roztříštit finanční systém této země.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)

Evropská centrální banka plánuje zavedení digitálního eura. Bojí se kryptoměn

Růst kryptoměn v Česku zpomalil: Lidé i tak už letos do jejich nákupu investovali 3,5 miliardy

Británie má v plánu vytvořit vlastní státní kryptoměnu. Mohla by se jmenovat britcoin