Velká Británie uvažuje o vytvoření vlastní digitální měny britcoin.

Velká Británie přemýšlí o vytvoření vlastní státní digitální měny, která by se mohla jmenovat britcoin. Na rozdíl od nezávislého bitcoinu a jiných virtuálních měn, které nemohou kontrolovat vlády ani centrální banky, by britcoin vydávaly státní orgány, tedy britská centrální banka. Očekává se, že do konce tohoto desetiletí bude v Británii pouze jedna z deseti plateb uskutečněna tradičními papírovými penězi.

„Naší vizí je otevřenější, zelenější a technologicky vyspělejší sektor finančních služeb,“ oznámil britský ministr financí Rishi Sunak.

Doplnil, že úřady prověřují možnost zavedení vlastní státní digitální měny.

Na rozdíl od nezávislého bitcoinu a jiných virtuálních měn, které nemohou kontrolovat vlády ani centrální banky, by britcoin vydávaly státní orgány, tedy britská centrální banka.

Britské úřady nicméně zdůraznily, že britská kryptoměna nemá nahradit současnou hotovost či bankovní vklady, ale spíše bude existovat spolu s nimi.

Podobné plány už dříve oznámily další státy. V současnosti mají svou kryptoměnu jen Bahamy.

Švédsko uvedlo, že by mohlo mít vlastní digitální měnu do roku 2026. Evropská centrální banka (ECB) naznačila, že elektronické euro by mohlo být vytvořeno do čtyř let.

Čína pak letos v lednu zahájila další testování digitálního jüanu, který chce vydat do olympiády v roce 2022. Peking mimo jiné zakázal těžbu a obchodování s kryptoměnami, ale za vlastnictví nijak netrestá.

To Indie chystá zákon, který kryptoměny zcela zakáže. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami, těžil je, anebo vlastnil, hrozila by mu pokuta.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)

Čína testuje novou národní měnu: Digitální jüan chce vydat do olympiády v roce 2022

Indie má v plánu zakázat kryptoměny. Za těžbu i obchodování bude hrozit pokuta