Indie chystá zákon zakazující kryptoměny.

Indie má v plánu novým zákonem zcela zakázat kryptoměny. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami, těžil je, anebo vlastnil, hrozila by mu pokuta. Jihoasijská země by se tak stala první velkou zemí, kde bude držení kryptoměn nelegální.

Návrh zákona kriminalizuje držení, vydávání, těžbu i obchod a převody kryptoměn. Indická vláda chce místo toho vytvořit svou oficiální digitální měnu.

Očekává se, že navrhovaná legislativa bez problémů projde schvalováním.

Vlastníci kryptoměn dostanou 6 měsíců na to, aby se těchto aktiv zbavili. Po uplynutí zmíněné doby začne stát rozdávat pokuty.

Navzdory hrozbě zákazu objem transakcí v Indii s kryptoměnami roste. Podle odhadů z odvětví zhruba 8 milionů lidí investovalo do kryptoměn 100 miliard rupií (30,3 miliardy korun).

Z velkých ekonomik už zakázala těžbu a obchodování s kryptoměnami Čína, ale za vlastnictví nijak netrestá.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují i orgány EU. Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko.

Nejznámější digitální měna bitcoin byla vytvořena v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Hodnota bitcoinu je značně nestabilní.

V uplynulých dvou letech zaznamenaly kurzy velké výkyvy. O víkendu vystoupil bitcoin na rekord 61 781,83 dolaru (1,36 milionu korun). (pel)