Evropská centrální banka se chystá zavést digitální euro. (Ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ECB) plánuje zavedení digitálního eura. Bojí se totiž rostoucí popularity kryptoměn. Navrhuje zavedení tzv. digitální peněženky, která by kromě platební karty mohla obsahovat i digitální verzi občanky nebo řidičáku. 

Digitální euro bude sloužit jako elektronický ekvivalent bankovek a mincí. Hlavním cílem je zamezit, aby digitální platby byly pod kontrolou soukromého sektoru. Vyhnout se chce scénáři, který nastal ve Švédsku, kde lidé omezují platby „klasickými“ papírovými penězi.

Občané členských států budou moci digitální peněženku držet u ECB, nikoliv u komerčních bank.

Centrální banka nyní začala projekt prošetřovat, což by mělo zabrat asi 2 roky. Poté by mělo přijít na řadu samotné zavádění do praxe, které by mělo trvat další 3 roky.

Věc musí projednat i se všemi zúčastněnými stranami – od bank až po maloobchodní prodejce. Smlouvy o EU totiž s digitálním eurem nepočítaly, a tak se proces neobejde bez legislativních změn.

ECB už dříve během testování nezjistila žádné zásadní technické překážky, co se týče hlavní účetní knihy, ochrany soukromí či použití digitální měny mimo internet.

Unijní exekutiva návrhem reaguje jednak na stále rostoucí popularity kryptoměn, ale také na to, že během koronavirové pandemie se značná část života přesunula do digitálního prostředí.

Podobné plány už dříve oznámily další státy.

Švédsko uvedlo, že by mohlo mít vlastní digitální měnu do roku 2026.

Čína pak letos v lednu zahájila další testování digitálního jüanu, který chce vydat do olympiády v roce 2022. Peking mimo jiné zakázal těžbu a obchodování s kryptoměnami, ale za vlastnictví nijak netrestá.

To Indie chystá zákon, který kryptoměny zcela zakáže. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami, těžil je, anebo vlastnil, hrozila by mu pokuta.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko.

Ekonomové však očekávají, že u bitcoinu i etherea ještě letos budou překonány dosavadní maximální hodnoty a nezabrání tomu ani snahy některých zemí o omezení obchodu s  kryptoměnami.

Kryptoměny se totiž v období pandemie koronaviru osvědčily jako aktivum, které na krizi nereagují přímo jako cenné papíry nebo dluhopisy. (pel)