Lidé v Česku během 1. pololetí 2021 investovali téměř 3,5 miliardy do kryptoměn. (Ilustrační foto)

Růst kryptoměn v Česku proti začátku roku 2021 zpomalil. Lidé i tak už letos do jejich nákupu investovali téměř 3,5 miliardy korun. Proti srovnatelnému období loni je to více než dvojnásobek.

Údaje zveřejnil největší tuzemský obchodník Bit.plus.

Nejvíce byla poptávka po bitcoinu. Po propadu téměř o 50 procent proti letošnímu historickému maximu se cena zastavila mezi 33 tisíci a 34 tisíci dolary (asi 740 tisíc korun). Investoři nyní vyčkávají.

V meziročním srovnání nicméně cena bitcoinu stoupla o 270 procent.

„Výrazný pokles ceny bitcoinu se samozřejmě projevil i na objemu obchodů. Nyní trh čeká na nějakou zprávu, která by podpořila poptávku. Protože jsme podobný scénář očekávali, tak jsme k obchodování přidali digitalizované fyzické zlato a na podzim začneme nabízet ethereum,“ uvedl Martin Stránský, ředitel Bit.plus.

Kryptoměny zažívají kolaps od letošního května. Důvodem jsou jednak vyjádření Elona Muska, ale také omezení kryptoměnových transakcí v Číně, což propady jen urychlilo.

Když americký výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk letos v únoru investoval do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (32,5 miliardy korun), kurz kryptoměny prudce posílil a začal lámat rekordy. Jedna virtuální mince se tehdy prodávala za více než 1 milion korun.

V květnu ale miliardář oznámil, že jeho automobilka nebude přijímat platby za elektromobily v bitcoinech. Později navíc naznačil, že podnik zvažuje prodej svých bitcoinů. Hodnota nejznámější kryptoměny klesla v noci na pondělí o 7 tisíc dolarů (152 tisíc korun).

Jen pár dní nato se Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což propad bitcoinu i dalších kryptoměn ještě urychlilo.

Čína je přitom zemí, kde se digitální měny nejčastěji těží. V současnosti se tato země podílí na těžbě bitcoinů v globálním měřítku více než 75 procenty. (pel)