Tisíce Kubánců vyšly do ulic protestovat proti nedostatku zboží a výpadkům proudu. Kubánský prezident z nepokojů obvinil USA.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel obvinil Spojené státy, že provokují a rozdmýchávají demonstrace v jeho zemi. Tisíce obyvatel Kuby vyšly protestovat do ulic proti nedostatku zboží a výpadkům proudu. Hlava komunistické strany Kuby má jasného viníka – USA. Vážnou hospodářskou krizi v zemi zhoršily americké sankce i pandemie covidu-19. 

Na Kubě jsou přitom demonstrace ojedinělé. Podle opozice se jedná o největší protivládní protesty za posledních skoro 30 let.

Tisíce lidí se sešly v centru Havany a podél silnice u pobřeží. Demonstranti si stěžovali na nesvobodu a zhoršující se ekonomickou situaci.

Chtějí také urychlit očkování proti koronaviru a aby skončily neustálé výpadky proudu. Země trpí také nedostatkem potravin a léků.

Mnoho lidí skandovalo „svobodu“ a další protivládní hesla. Požadovali také, aby prezident Miguel Díaz-Canel odstoupil.

Několik demonstrantů bylo zatčeno policisty, kteří na protestující použili i slzný plyn.

V celostátně vysílaném projevu prezident Díaz-Canel uvedl, že americké obchodní sankce způsobily na ostrově ovládaném komunisty ekonomické utrpení. Své stoupence vyzval, aby se „provokacím USA“ postavili.

Prezident dále řekl, že mnoho demonstrantů je upřímných, ale zmanipulovali je „žoldnéři“ v terénu a kampaně na sociálních sítích, za kterými stojí Spojené státy. Varoval přitom, že další „provokace“ nebudou tolerovány.

Kuba se nyní potýká s nejhorší ekonomickou krizí za 30 let, v zemi je nedostatek potravin i základního zboží. Přispělo k tomu i hospodářské embargo, které USA zavedly v 60. letech minulého století, aby přivodily pád komunistické vlády, ale aktuálně také pandemie covidu-19, která do země závislé na cestovních ruchu omezila cesty turistů. (pel)