Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení Quacquarelli Symonds pohoršila. (Ilustrační foto)

Většina českých vysokých škol si v každoročním mezinárodním žebříčku pohoršila. Nejlépe se sice z Česka umístila Univerzita Karlova (UK), nicméně spadla z 260. pozice až na 266. příčku. Mezi prvních 500 se dostaly ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. 

Žebříček zveřejňuje každý rok britská společnost Quacquarelli Symonds (QS).

ČVUT se posunulo z 432. místa na pozici 403. Jde přitom o dosud nejlepší hodnocení školy ve světovém žebříčku QS.

Podle prorektorky Veroniky Kramaříkové univerzita musí ještě zapracovat na zlepšení publikování, zvýšení počtu pracovníků ze zahraničí a úspěch výzkumu.

Za silné stránky nejlépe umístěné české vysoké školy, tedy Karlovy univerzity, označil žebříček zejména poměr studentů a učitelů, podíl zahraničních posluchačů a akademická reputace. Naopak slabinou je poměr citovanosti vědců a podíl cizinců mezi zaměstnanci.

U VŠCHT, která spadla z 342. na 373. místo, je největším plusem poměr studujících a vyučujících a podíl zahraničních studentů. Akademická reputace je pro VŠCHT naopak místem nejslabším.

Poradenská společnost QS dělá žebříček od roku 2004. Letos hodnotila 1 300 škol ze zhruba stovky zemí, českých škol bylo 15.

Stanoveno je 6 kritérií, a to reputace mezi zástupci jiných vysokých škol, renomé mezi zaměstnavateli, citovanost autorů, internacionalizace akademické obce, počet zahraničních studentů a průměrný počet studentů na jednoho vyučujícího.

Stejně jako loni zvítězil americký Massachusettský technologický institut (MIT). Na 2. místě skončila britská Oxfordská univerzita. O 3. příčku se dělí americká Stanfordova a britská Cambridgská univerzita. (pel)