Soud zamítl žalobu Hradu na vydavatelství Mafra kvůli článku o těžbě kamene v lánské oboře. (Foto: Hrad)

Hrad prohrál žalobu na vydavatelství Mafra, které je součástí koncernu Agrofert zaparkovaného ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů. Žaloba se týkala článku deníku Mladá Fronta Dnes o těžbě kamene v lánské oboře. Podle informací České televize žalobu, ve které Kancelář prezidenta republiky požadovala omluvu, nepravomocně zamítl Obvodní soud pro Prahu 5. 

Informaci potvrdila České televizi mluvčí soudu Markéta Fikoczková, podle které Hrad musí vydavatelství také zaplatit náklady řízení.

Kancelář prezidenta republiky podle rozhodnutí soudu nebyla oprávněna v případu podat žalobu.

Případ se týká článku deníku Mladá Fronta DNES (MF Dnes) z října 2018. Napsáno tehdy bylo, že ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák prodal 17 tisíc metrů krychlových kamene vytěžených v Lánech firmě Energie stavební a báňská.

Čelí obžalobě za zmanipulování milionové zakázky v sídle prezidenta. Konkrétně se mělo jednat o opravu svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře na Kladensku.

MF Dnes navíc tehdy upozornila, že společnost má k Balákovi blízko – sponzorovala mimo jiné basketbalový klub ve Strakonicích, jemuž v minulosti šéfoval.

Peníze u poslanců na stavební práce v lánské oboře i v minulosti vylobboval přímo kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Ten také do funkce šéfa lánských lesů osobně vybral a bez výběrového řízení Baláka dosadil.

Česká televize připomněla, že MF Dnes také uvedla, že kámen byl prodán za výrazně nižší cenu a že Lesní správa Lány usiluje o zřízení téměř pětihektarového lomu v oboře.

Kancléř Mynář obvinil deník MF Dnes z účelového a lživého pokusu poškodit Kancelář prezidenta republiky a žalobou se domáhal po vydavatelství omluvy. Tu nyní nepravomocně zamítl právě Obvodní soud pro Prahu 5.

Mafra je součástí koncernu Agrofert, který je od února 2017 zaparkován ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů. (pel)

Balák už není stíhaný za utajený prodej kamene z Lán. Žalobci osvobodili i další stíhané

Lánský šéf Balák čelí obžalobě kvůli zmanipulovanému tendru za miliony

Další neprůhledné obchody na Hradě: Dřevo z Lán mizí také tajně do Číny