Nejvyšší státní zastupitelství zastavilo stíhání šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a dalších 2 lidi obviněných v kauze těžby kamene v lánské oboře. (Foto: Hrad)

Šéf Lesní správy Lány Balák už není stíhaný za utajenou těžbu a prodej kamene, který se v chráněné oblasti těží. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zastavilo stíhání tří obviněných v kauze včetně Baláka, přestože šlo podle vyšetřovatelů o zpronevěru za 1,35 milionu korun. 

Informovala o tom Česká televize.

Podle zjištění policistů byla způsobena škoda za více než 1,35 milionu korun, když obvinění nechali vytěžit a odvézt více kamene, než oficiálně vykázali. Kriminalisté upozornili, že šlo o zpronevěru, za kterou by v případě odsouzení hrozilo dva až osm let vězení.

Důvodem zrušení usnesení podle NSZ bylo, že policií zvolený popis skutku a právní kvalifikace neodpovídal skutkovým zjištěním.

Státní zástupkyně Denisa Sotáková vyhověla podle České televize stížnostem proti obvinění a policie má znovu rozhodnout, zda někoho obviní.

„Kancelář prezidenta republiky i Lesní správa Lány uvítaly rozhodnutí NSZ v Brně,“ uvedl právník Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala.

„První chyba, která tady vzniká, byla v právní kvalifikaci trestného činu zpronověry. Kdo si přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena. Na tom není nic složitého. A tohle je přece logický nesmysl. V té lánské oboře zůstal jak kámen, tak peníze. A to tam právě státní zastupitelství popisuje. Takže z toho nelze vyabstrahovat žádný trestný čin,“ řekl novinářům.

Vrchní státní zastupitelství v Praze kromě toho letos v květnu Baláka obžalovalo ze stamilionových manipulací při zpevňování břehů vodní nádrže Klíčava v Lánech. (pel)