Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák měl manipulovat se zakázkou na opravu nádrže v sídle prezidenta za miliony korun. Státní zástupce jej obžaloval. (Foto: Hrad)

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák čelí obžalobě za zmanipulování milionové zakázky v sídle prezidenta. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Konkrétně se mělo jednat o opravu svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře na Kladensku. 

Podle kancléře Vratislava Mynáře byly ale rozsáhlé stavební práce, které policie považuje za zmanipulované, nezbytné. Baláka proto nechává i nadále ve funkci.

Případem se bude zabývat kladenský soud.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu přitom už dříve obvinili Baláka kvůli těžbě kamene v letním sídle prezidenta. Tajně totiž měli vytěžit více kamene, než bylo oficiálně přiznáno. Tím měla vzniknout škoda za 1,35 milionu korun.

Peníze u poslanců na stavební práce v lánské oboře i v minulosti vylobboval přímo kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Ten také do funkce šéfa lánských lesů osobně vybral a bez výběrového řízení Baláka dosadil, připomnělo Aktuálně.

Balák je nyní obviněný z toho, že zmanipuloval zakázku na druhou etapu stavby budovanou v letech 2017 a 2018. Spolu s ním čelí obžalobě i manažer kladenské firmy Energie – stavební a báňská Libor Tkadlec i sama tato společnost, která stavbu budovala. (pel)